Щоб поглибити знання і набути досвід, 21—23 серпня у селі Пилипець Міжгірського району відбудеться практичний семінар з питань збереження та розвитку бурої карпатської породи корів. Участь у ньому візьмуть закарпатські та закордонні вчені й фахівці.
Бура карпатська порода корів нині домінує на Закарпатті. За словами фахівців, вона становить до 75 відсотків від загального поголів’я. Основна перевага цих тварин — невибагливість, витривалість і ефективне використання природних пасовищ як у низині, так і в горах. Крім того, завдяки притаманній лише їй генетичній структурі, ця порода порівняно стійка до захворювань та продукує молоко особливого складу, яке придатне для виробництва високоякісних твердих сирів і продуктів дитячого харчування.
Для збереження і розвитку популяції в області діє Асоціація бурої карпатської породи, яка входить до складу Федерації бурих порід Європи. Фахівці асоціації розробили концепцію збереження бурої карпатської породи, сформували генофондовий банк, розпочали генетичне дослідження, інформують з ОДА. Продовження досліджень здійснюватимуть за фінансової підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації Організації Об’єднаних Націй (ФАО).