З гармат по горобцях, як у прислів’ї, на Херсонщині не стріляють. А от по воронах — залюбки. Адже іншого виходу немає: численні зграї цих птахів, які можуть налічувати до півтори тисячі особин, атакують баштани і розкльовують кавуни. Ними в літню спеку втамовують спрагу також зайці та навіть лисиці і вовки. Та якщо тварини за сезон можуть попсувати кілька десятків смугастих красенів, то зграя вороння залишає власника баштану без п’ятої частини чи навіть половини врожаю! Птахи виявляють такі собі вередливо-гурманські звички — проб’ють один кавунчик, спробують серцевину на смак, і хутчіш до іншого, шукаючи таким чином найсолодший. А кавун із дірками вже не продаси.
— Для захисту від ворон довелося купити та встановити газову гармату. Вона стріляла кожні півтори-дві хвилини. Але крилаті злодюжки звикли до гучних звуків і перестали на них реагувати. Не лякають їх ані опудала, ані стрічки. Тож залишився єдиний вихід — найняв двох працівників, і вони вдень бігали баштаном площею в десять гектарів, — розповідає керівник фермерського господарства «Зоря Херсонщини» у Каховському районі області Леонід Кириченко.
Фермер Леонід Кириченко посадив на своєму баштані середньостиглі кавуни. Вони вже повністю дозріли, врожай зібрано, тож і стрілянина з гармат тут припинилася. Але метикувате вороння перекочувало до інших господарств Таврії, де ще набираються духмяного соку пізні сорти солодкої ягоди. Тому потреба в «протиповітряній обороні» ще є.