За неофіційними даними, щороку до Кирилівки на Запоріжжі приїздить понад мільйон відпочивальників з усієї України. Незважаючи на проблеми, які накопичувались у селищі роками, кількість курортників тут збільшується щосезону.
Вулична їжа, місцеві смаколики, вино, сувеніри та пляжні іграшки — усім цим на будь-який смак та гаманець буквально кишать вулиці населеного пункту. Добре усвідомлюючи сезонність свого заробітку, вуличні торговці намагаються не відпускати без покупок жодного клієнта, поступаючись у ціні. Але поруч з товаром, який тут більш ніж успішно реалізується, нерідко можна побачити побутові відходи, гнилі фрукти та овочі — їх тут викидають просто на дорогу або утворюють імпровізовані смітники біля магазинів. Найбільше ж позитивних відгуків від відпочивальників цього року отримує саме Азовське море. А от торгувати в таких умовах навіть соромно, зізнається місцевий підприємець Сергій.
— Багато сміття та обмаль урн — хіба це може когось влаштовувати? Прибиранням тут ніхто не займається, проте плату за місце на ринку беруть регулярно і вчасно. Ось подивіться, тут багато казанів із пловом та іншими продуктами. А поруч — пил, пісок та гнилі відходи. Було б непогано, якби на центральних вулицях з’явилося більше урн і хоча б декілька біотуалетів. Інакше наступного року Кирилівка пропаде! — вважає Сергій.
У нескінченному потоці відпочивальників бачимо молоду родину. Сім’я Олексія приїхала сюди оздоровитися з Дніпра. Цікавимось, чи задоволені вони своєю відпусткою. Втім, у нашу розмову «вклинюється»... автомобіль. Таке у Кирилівці трапляється нерідко, адже вузькі вулички людям доводиться ділити з великою кількістю громадського та приватного транспорту.
— Звичайно, нам це не подобається. Хотілося б мати тут окремі пішохідні доріжки, адже ймовірність потрапити під машину у Кирилівці досить велика. Особливо ввечері, коли на дорогах багато нетверезих. Тоді ходити вулицями стає просто небезпечно, — вважає житель Дніпра Олексій.
Ще одне болюче питання — відсутність централізованої подачі питної води. Її у Кирилівці доставляють у водовозах, а водії працюють у три зміни цілодобово. Наявний водогін, який тягнеться до Кирилівки із селища Шелюги, було збудовано ще у 70-ті роки минулого століття. З нього на станції роздачі воду розливають у цистерни, які доставляють питну воду до Кирилівки і на так звані Коси. Проте у Кирилівській селищній раді зазначають, цей водогін повністю справляється з усіма сезонними навантаженнями.
— Щороку ми проводимо капітальний ремонт водогону. З місцевого бюджету стабільно виділяємо до 1,5 млн грн на рік на підтримання його стану. Вже повністю замінили усі аварійні ділянки, тому цього року побачили гарні результати, — каже перший заступник кирилівського селищного голови Марина Логінова.
Щодоби у вигрібних ямах кожного подвір’я накопичується приблизно 1 кубометр стоків. Лише за офіційними даними самих баз відпочинку у Кирилівці майже півтисячі. Вивозять нечистоти на полігон рідких побутових відходів поблизу Молочного лиману, який має статус гідрологічного заказника загальнодержавного значення. 
 

 

І хоч перші бази відпочинку почали зводити у Кирилівці ще на початку минулого століття, питання будівництва централізованої каналізації та очисних споруд залишається відкритим і досі.

— Свого часу на проектування очисних споруд ми зібрали з допомогою місцевих підприємців майже 3,5 млн грн. Однак цих коштів недостатньо. Нині найголовніше — отримати земельну ділянку під будівництво цих споруд. Поки що з деяких причин у нас немає можливості оформити дозвільні документи. Але сподіваємось, що найближчим часом ми отримаємо право розпоряджатись землею за межами нашого населеного пункту згідно з реформою децентралізації. Тоді питання каналізації зрушить з місця, — розповіла Марина Логінова.

Нині курортний сезон у самому розпалі. А кількість відпочивальників, незважаючи на усі недоліки місцевого сервісу, з кожним роком лише зростає. Втім, важко оминути той факт, що служби, які відповідають за безпеку людей на пляжі та воді, з такою кількістю охочих позасмагати на Азовському узбережжі вже не справляються. Останнім часом у новинах та соціальних мережах побільшало повідомлень про потопельників та криміногенну ситуацію, яка дедалі більше загострюється. А пляжі та центральні вулиці не мають достатньо місця, щоб вмістити всіх охочих.

Запорізька область.

Тетяна КУЧЕРЕНКО.
Фото автора.