Аграрії Прикарпаття швидкими темпами надолужують згаяний через дощі час. За повідомленням департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації, загалом обмолочено майже всі площі з 552 209 га, відведених під ранні сільськогосподарські культури.

Важкі жнива-2018. Техніка грузла серед поля.

Найкращий агроном — Господь Бог. Цим відомим прислів’ям можна охарактеризувати нинішній стан жнивної кампанії на Прикарпатті. У квітні стримувала розвиток сільгоспкультур посуха. Травневі дощі трохи підправили ситуацію, і загуділи посіви, обнадіяли на щедрі врожаї. Стан полів у червні також давав вагомі підстави сподіватися на добрі результати.
Початок жнив додав оптимізму. Та — до перших проливних дощів, до яких більшість аграріїв устигла зібрати озимий ріпак і частину озимого ячменю. На тім і стало. Від надміру опадів та вологи колосові почали чорніти, зерно — проростати. Потужні виробники збирали врожай, використовуючи кожну погожу годину, бо сучасна техніка може йти в поле і за мокрої погоди. Хоч подекуди комбайни грузнули. Та часу на зволікання не було.
Гірше одноосібникам. Старенькі комбайни ледь-ледь вправлялися з мокрим стеблом. Та й урожай низький. Скажімо, Ганна Лабач із Чернятина Городенківського району з 30 соток зібрала 14 мішків озимого ячменю, та й то низької якості.
У серпні погода стабілізувалася, хоч сушильні комплекси ледь витримують темпи завезення надміру вологого зерна, та й витрати в аграріїв зростають. У засіках уже озимі ріпак та ячмінь. Радості від того нема. Звісно, для худоби достатньо в коморах. Але фінансового зиску катма. Бо, за висновками фахівців, той само ячмінь цьогоріч не придатний для пивоварної промисловості.
Та найбільше турботи — про хліб. Озимої пшениці зібрано на 49 тис. га, вал становив 262,2 тис. т всіма категоріями господарств із середньою врожайністю 53,6 ц/га.
— Затягнуті в часі жнива не на користь зерну, — стверджує голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак. — Це головний біль для аграріїв, хоч і неохоче діляться думками з цього приводу. Бо сільськогосподарський ринок любить тишу і спокій. Втрати значні, багато зерна висипалося з колосу. Зібране не відповідає стандартам, тож поки що про реалізацію зерна не йдеться. Проблема ще й у тому, що настали оптимальні терміни посіву сільгоспкультур. А господарства не встигли підготувати поля.
Іван Приймак не береться прогнозувати підвищення цін на хліб. Адже є державне регулювання ринку зерна, стратегічні запаси Аграрного фонду, який минулими роками провадив інтервенцію і закуповував продукцію за сталими цінами, нижчими від ринкових. Однак зберігання зерна також коштує грошей.
Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області констатують, що погодні умови вкрай негативно вплинули на якість товарного зерна і значно погіршили перспективу отримання якісного насіння. Тому закликають приділити особливу увагу підготовці насіння до посіву, адже від цього залежить його схожість та енергія проростання. Очищення та сушіння слід проводити одразу ж після обмолоту, бо насіння бур’янів та інші органічні домішки, що є у насіннєвій масі, спричиняють підвищення вологості, розмноження мікроорганізмів. А це може призвести до самозігрівання насіння.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото Івана ПРИЙМАКА.