Дивний формат поведінки обрали представники міської влади Кропивницького щодо медичного закладу ДЗ «СМСЧ-19 МОЗ України», що вже чотири роки перебуває в процесі передачі з балансу Міністерства охорони здоров’я у сферу міського управління.

Червоною стрічкою чергової зустрічі чиновників із колективом лікарні, яка мала б сприяти розв’язанню проблеми місячної заборгованості із заробітної плати (субвенція, яку з державного бюджету міський добросовісно отримує), стало схиляння працівників до переходу на роботу в інші медзаклади міста.

Працівники медчастини стверджують, що «попри медичну етику та деонтологію чиновники міськради та деякі головні лікарі вкотре прийшли в наявний медичний заклад із відвертою пропозицією... звільнити його від нашої присутності, переходити працювати в інший, щоб уповноважені органи місцевої влади могли відзвітувати — працівників немає, пацієнтів немає, забираємо лише добротну будівлю загальною площею 12000 кв. м та 5 га території закладу». Хоча гарантій, що завтра медиків не скоротять на нових місцях, ніхто не дає та й не може дати. Бо й у запропонованих до працевлаштування закладах оголошено про реструктуризацію чи оптимізацію. А щодо заборгованої медикам СМСЧ-19 зарплати, то, виявляється, треба чекати рішення сесії міськради (яка, можливо, відбудеться у вересні).

У чому ж річ? Комусь чомусь не хочеться приймати на баланс, як того вимагає законодавство та підзаконні нормативні акти, діючий лікувальний заклад разом із цілісним майновим комплексом та зі збереженням профілю і призначення. У Кропивницькому подейкують, що на місці знаної далеко за межами Кіровоградщини лікарні хочуть відкрити санаторій. Є й інші варіанти використання «очищеного» від медиків і пацієнтів майнового комплексу. А щоб перші були зговірливі, їм уже понад місяць не виплачують заробітну плату під різними приводами, основний з яких, як кажуть самі працівники, — нібито їхнє вперте намагання залишатися в рідному трудовому колективі та лікувати пацієнтів.

Що переможе, традиційна чиновницька «оптимізація» всього і вся або необхідність рано чи пізно повернутися обличчям до потреб громадян, які платять чиновникам зарплату, покаже час. Дуже хочеться, щоб перемога не стала Пірровою!

До відома

Щорічно в поліклініці реєструється майже 50 тис. звернень громадян, а в стаціонарах закладу (хірургія, ортопедія, неврологія, терапія) відновлюють своє здоров’я до 1500 осіб (план виконання ліжкоднів реалізується на понад 103 відсотки).

У лікарні щорічно здійснюють складні та надскладні оперативні втручання у 300—400 хворих, вилікувати яких в інших закладах неможливо.

Висококваліфіковані медики також забезпечують роботу медпункту шахти «Інгульська», де щодня контролюють стан здоров’я шахтарів та в разі необхідності надають допомогу.

Завдяки запатентованим методикам лікування та розробці нових способів оперативних втручань про унікальний заклад знають не лише в Україні, а й за кордоном.

Кіровоградська область.