Уже понад два десятки громадян Російської Федерації, засуджених в Україні за важкі злочини проти нашого суверенітету, звернулися до свого президента Володимира Путіна з проханням повернути їх назад, до Росії, в обмін на українських політв’язнів. Про це можна дізнатися із дописів у Фейсбуці Першого заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко. За її словами, йдеться про людей, яким інкримінували «дуже важкі статті, в тому числі тероризм». «Коли Кремль називає Олега Сенцова «терористом» за сфабрикованою ФСБ справою, нехай краще подбає про реальних терористів, засланих Кремлем воювати в Україну», — вважає політик.

Водночас Перший заступник глави парламенту, в тісній координації з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою, а також представниками МЗС та СБУ відпрацьовує кроки для звільнення українців. Це питання — на постійному контролі Президента Петра Порошенка. «Ми направимо на представників Російської Федерації в тристоронній контактній групі інформацію про заяви злочинців і терористів — громадян РФ, які висловили бажання повернутися і написали відповідні прохання», — каже І. Геращенко. Вона також заявляє, що українська сторона і наш глава держави готовий помилувати російських диверсантів у обмін на звільнення наших політв’язнів. Однак відповіді на пропозицію передати 36 російських полонених досі немає.

Так само немає відповіді й на ініціативу зустрічі омбудсменів двох країн у Мінську 21—22 серпня. Пропозицію провести її задля розблокування питання передачі утримуваних надіслали офіційними каналами на МЗС Російської Федерації представники ОБСЄ.

Натомість, на сайті уповноваженої з прав людини Російської Федерації Тетяни Москалькової з’явилася інформація про те, що 21 серпня вона планує провести прес-конференцію, обурюється Ірина Геращенко. «Москва традиційно «морозиться», не відповідає на пропозиції й навіть офіційні листи, — пише політик. — Позиція страуса — сховати голову в пісок й робити вигляд, що проблеми політв’язнів не існує».

«Мені здається важливим, щоб представники ЗМІ запитали 21 серпня в Москалькової, чому вона проігнорувала пропозицію зустрітися зі своєю візаві Денісовою в Мінську й не провела брифінг іншого дня, — акцентує І. Геращенко. — Чому вона, відвідуючи О. Сенцова, залишила за воротами табору Л. Денісову, ігноруючи домовленості президентів Порошенка і Путіна. Адже мандат Омбудсмена дозволяє, аби під час візитів до тюрми її супроводжували визначені особи. Чому вона не звернулася до президента Путіна з проханням про помилування О. Сенцова та інших українців, адже її мандат це дозволяє». Також Першого заступника глави парламенту цікавить, чи готова Т. Москалькова докладати «бодай якихось зусиль» для повернення на батьківщину військових, засланих в Україну російською владою, в обмін на українців.

Вл. інф.