Учора в обмінниках курс продажу долара подолав нову психологічну позначку у 28 гривень. Фінансові аналітики визначили коридор вартості американської валюти в банках у межах 27,92—28,25 гривні. Водночас Нацбанк послабив на 22 копійки й офіційний курс — до 27,67 гривні за долар.
Значне падіння нацвалюти було зафіксовано ще в четвер. Учора ж регулятор намагався послабити апетити спекулянтів й оголосив про проведення аукціону з продажу 50 мільйонів доларів. Чи зможе ця інтервенція пригальмувати падіння гривні — покаже найближчий час.
Фінансові аналітики вказують, що національну валюту останнім часом послаблюють такі чинники, як: придбання валюти іноземцями після погашення чергової порції облігацій внутрішньої державної позики та збільшення попиту з боку імпортерів нафти і газу, а також великих рітейлерів, передусім електроніки та продуктів харчування.
Утім, у НБУ не втрачають оптимізму, називаючи здорожчання долара та євро сезонним явищем, що спостерігалося впродовж останніх чотирьох років.
«Сезонність залежить від сільськогосподарського періоду. Ми ж аграрна країна. На сьогодні майже 45 відсотків експорту займає аграрна продукція. Україна експортує зерно. Україна номер два з експорту кукурудзи. Перше місце ми посідаємо щодо експорту соняшникової олії. Коли йде експорт, то іде і виручка. З другого боку, потрібно розуміти, що Україна має економіку, яка не повністю є «світлою». Велика частина аграрного сектора перебуває в тіні», — заявив заступник голови НБУ Олег Чурій в ефірі Радіо НВ. Також він нагадав, що 2016 року коливання почалися у вересні, 2017-го — у серпні, а цьогоріч — у липні. «Гадаю, що цього року повторилася та сама ситуація», — вважає Олег Чурій.
Водночас цінники в деяких столичних магазинах уже почали реагувати на «сезонність» валютного ринку й потроху поповзли вгору.