Футбол. Ліга Європи. 3-й відбірний раунд. Матчі у відповідь. 16 серпня.

«Брага» (Португалія) — «Зоря» (Україна, Луганськ). 2:2. Голи: Нойваш, 65, Рафаел Ратао, 70, Орта, 73, Караваєв, 83. Перший матч — 1:1.

«Брага»: Матеус, Фігейраш (Шадаш, 85), Віана, Сілва (Сантос, 38), Секейр, Есгаю, Новайш (Рікардо, 79), Франсержіо, Едуарду, Соуза, Орта. Тренер — Абел Феррейра.
«Зоря»: Луїс Феліпе (Махарадзе), Тимчик, Віталій Вернидуб, Сваток, Михайличенко, Караваєв, Харатін, Сілас, Хомченовський, Ледньов (Кочергін, 46), Рафаел Ратао (Кабаєв, 76). Тренер — Юрій Вернидуб.

Рефері — Алєксандр Ставрєв (Македонія).

Брага. «Брага Мунісіпаль».

Луганська «Зоря» за цей результат заслужила на найвищі компліменти. Він дав змогу їй вийти до плей-оф відбору. Немає сумніву, що після результативної нічиєї тиждень тому в Запоріжжі португальські футболісти від задоволення потирали руки. Ще б пак, вони не сумнівалися, що вдома виграють або, в крайньому разі, буде «суха» нічия.
Але перший тайм показав, що український клуб просто так не покласти на лопатки. Хоча після перерви господарі стадіону в скелі відкрили рахунок. Не врятував 21-річний бразильський воротар Луїс Феліпе, у якого виникли якісь проблеми зі здоров’ям. Тому його й замінив досвідчений Заурі Махарадзе.
І пішло-поїхало — луганчани з відповіддю не забарилися. В дальній нижній кут красивим ударом влучив їхній нападник Рафаел Ратао. Однак уже за кілька хвилин господарі знову вийшли вперед. Приємно, що це не засмутило «Зорю», котра, не збавляючи темпу, рухалася далі, шукаючи щастя біля воріт суперника.
Зрештою, цей вирішальний момент протистояння настав. Роль першої скрипки не випадково зіграв півоборонець збірної України Олександр Караваєв — справжній лідер команди, котрий після прострілу Олександра Тимчика ефектним витонченим ударом в один дотик перевів м’яч у ворота господарів. Для яких то був справжній шок... Хоча футболісти «Браги» й кинулися відчайдушно рятуватися, мужні підопічні Юрія Вернидуба вистояли. До речі, останні хвилини «Зоря» догравала у меншості, адже травму отримав Сілас — його навіть винесли на ношах.
***
Отже, луганчани заслужено зіграють два матчі з німецьким «Лейпцигом» за право взяти участь у груповому турнірі.
***
— Передбачав, що гра буде дуже важкою, — сказав після поєдинку Юрій Вернидуб. — «Брага» — дуже сильна команда з добором класних виконавців. Тому легкого життя ніхто не чекав. Я сказав хлопцям, що нам діватися нікуди, треба забивати, щоб вирівняти шанси. Це вони і зробили. Дуже вдячний всій команді за сумлінність, відповідальне ставлення, за те, що вони терпіли і добули той результат, який нам дозволяє пройти далі.
Не сказав би, що «Брага» діяла пасивно. Господарі теж віддали всі сили, щоб виграти цей матч. Однак ми не здавалися до кінця, двічі програючи. Зуміли вирівняти шанси, і другий м’яч дозволив нам пройти далі.
Нехай нас не вважають фаворитами, а ми робитимемо свою справу так, як уміємо. Однак можете не сумніватися — «Лейпцигу» точно дамо бій. До речі, бюджет «Браги» разів у 10 більший за наш, проте ми граємо і доводимо, що ми теж команда!..
***

«Бордо» (Франція) — «Маріуполь» (Україна). 2:1. Голи: Пундже, 54, Сангаре, 56, Фомін, 66. Перший матч — 3:1.

«Бордо»: Костіль, Левчук, Кунде, Пабло, Пундже, Лерагер (Чуаемі, 62), Отавіо (Плашил, 89), Сангаре, Юссуф, де Превіль, Камано (Вада, 63). Тренер — Густаво Пойєт.
«Маріуполь»: Гальчук, Кирюханцев (Полегенько, 46), Дава (Яворський, 46), Білий, Демірі, Чурко, Мишньов, Піхальонок, Тищенко (Вакула, 62), Фомін, Борячук. Тренер — Олександр Бабич.

Рефері — Ендрю Даллас (Шотландія).

Бордо. «Матмют Атлантик».
Перший тайм гості вистояли, зберігши свої ворота недоторканними. Але після перерви, на жаль, пропустили одразу два удари поспіль протягом кількох хвилин.
Надалі гра тривала в досить рівній боротьбі. Досвідчений Фомін зі штрафного скоротив розрив у рахунку. У час, що залишився, футболісти «Маріуполя» мали шанси забити ще. І нічия була б нагородою їм за самовідданість і бойовитісь. Але не судилося.
Однак протистояння з «Бордо», сподіватимемося, стане для приазовців цінним досвідом, котрим вони скористаються тепер уже в матчах чемпіонату країни.