На цьому акцентував увагу Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв під час прес-конференції у Сєверодонецьку щодо підсумків перших 100 днів проведення ООС. Він наголосив, що українські бійці суворо дотримуються Мінських домовленостей, але жоден ворожий постріл не залишається без відповіді. Як результат, вдалося вдвічі знизити кількість обстрілів наших територій.
Окрему увагу було приділено питанням оптимізації кількості блокпостів та модернізації КПВВ «Станиця Луганська». Так, кількість стаціонарних блокпостів у зоні Операції об’єднаних сил скоротилась зі 147 до 43, зокрема є шість мобільних. Як було зазначено, мобільні блокпости набагато ефективніші, ніж стаціонарні, адже з’являються щодня в різних місцях, що значно підвищує ефективність протидії тероризму та контрабанді.
Сергій Наєв акцентував також увагу на ефективній співпраці з Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією у вирішенні гуманітарних проблем та відновленні зруйнованих об’єктів інфраструктури. Зокрема, нагадав про відбудову мостів поблизу селища Троїцьке через річку Лугань та через Сіверський Донець, що з’єднує Лисичанськ та Рубіжне, тощо.

Підбиваючи підсумки 100 днів Операції об’єднаних сил, голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз серед пріоритетних напрямів співробітництва з військовими виділив гуманітарну та інформаційну сфери. Зокрема, облВЦА забезпечила реалізацію стратегічної ініціативи командування ОС «Допомога Схід»: організовано доставку, розмитнення і розподіл гуманітарної допомоги обласним лікувальним та інтернатним закладам.
Як зазначив Юрій Гарбуз, нова модель управління роботою ВЦА, що набрала чинності з початком ООС, дала змогу поліпшити військово-цивільне співробітництво, налагодити координацію і комунікацію між органами державної влади, Збройними Силами України, іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами. За його словами, підвищення рівня безпеки є першочерговим засобом зниження соціального напруження серед населення. Особливу увагу було приділено відновленню життєдіяльності в нещодавно повернутих населених пунктах Золотому-4 і Катеринівці.
«Питання підвищення обороноздатності та створення умов для військовослужбовців ЗСУ і співробітників правоохоронних органів, що входять до складу ОС, є пріоритетними в роботі Луганської облВЦА», — зауважив очільник області. У рамках планів спільних дій з Об’єднаними силами налагоджено ефективну роботу в сфері гуманітарного розмінування та громадського захисту населення, відновлюють об’єкти життєзабезпечення та критичної інфраструктури.
«Наша спільна мета — якнайшвидше визволення тимчасово окупованих територій», — сказав Юрій Гарбуз про співпрацю з ОС.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Луганська область.