Спосіб значно збільшити обсяги випуску в дику природу штучно вирощених стерляді, осетрів і севрюги відшукали фахівці Дніпровського виробничо-експериментального осетрового рибоводного заводу, що під Херсоном. Донедавна тут на місці отримували запліднену ікру, з неї у спеціальних резервуарах вирощували молодь до півтора грама і випускали її у пониззя Дніпра. Вже з наступного року тут хочуть започаткувати другий цикл. Резервуари малеча займатиме лише 35—40 днів, доки не набере приблизно грам, і вже навесні попливе у річку. А звільнені ємності рибоводи знову використають для нової «порції».
Можливість запровадження другого циклу вирощування молоді осетрових уже підтвердили науковці Херсонського державного аграрного університету. Вони підготували для цього й біологічне обґрунтування. Тож якщо нинішнього року рибоводи випустили у Дніпро 1,6 мільйона особин стерляді та 304 тисячі особин молоді осетра, то у 2019-му є шанс збільшити обсяги мінімум на півмільйона особин, і надалі з перспективою подвоєння. А це означає, що «царської риби» в дельті Дніпра незабаром набереться стільки, що вона припинить бути рідкісною. І можна буде навіть видавати обмежені квоти на її вилов (нині за одну незаконно впійману стерлядку браконьєра карають велетенським штрафом у сорок тисяч гривень та порушують проти нього кримінальне провадження). До речі, зариблювати «царською рибою» цілком можливо й водосховища — від Київського моря до Каховського.
Директор заводу Віталій Плугатарьов каже: якщо експеримент зі стерляддю буде вдалим, візьмуться до вирощування у другому циклі й осетрів. А чому б ні, якщо додаткового фінансування з державного бюджету це не потребує — на заводі визначили, що власних ресурсів достатньо.
Єдина проблема — необхідність жорстко контролювати якість води у Дніпрі. Адже бувало, що Каховська ГЕС скидала в дельту води, сильно забруднені хімією або із низькім вмістом кисню. І осетровому заводу доводилося переривати випуск, щоб небезпечне середовище не вбило малих стерлядок та осетрят.