Тернопільська обласна рада перетворила Яблунівський обласний комунальний дитячий протитуберкульозний санаторій, що в Гусятинському районі, в обласний медичний центр для лікування і реабілітації учасників АТО/ООС. На реконструкцію та переформатування закладу депутати виділили півтора мільйона гривень. Докладніше про це — в інтерв’ю з очільником Тернопільської обласної ради Віктором Овчаруком (на знімку).

— Коли виникла потреба в зміні профілю цього медичного закладу?

— Напевно, з початком загострення ситуації на сході України. Про те, що воїни, які повертаються із зони бойових дій, потребують не лише фізичного зцілення, медичної реабілітації та лікування, а й, насамперед, допомоги духовної, моральної підтримки та послуг психологів і психотерапевтів, — давно ніхто не сперечається. Адже воєнні дії — це передусім важкий стрес та випробування для людини. Бійці часто приходять, так би мовити, з надломом, потребуючи психологічної реабілітації. Це серйозне випробування не лише для самого ветерана, а й для його родини, для оточуючих. Як правило, у спеціалізованих закладах таку допомогу військовий отримувати відмовляється. Інколи такої потреби й немає, — людині просто необхідні санаторно-курортні послуги. Ще чимало закладів нині працюють за радянським принципом — один психолог на відділення. Досвід успішних волонтерських проектів свідчить, що потрібно мінімум чотири фахівці на групу з 10—12 осіб. Крім того, важливим є чіткий розпорядок дня, який спрощує перехід до цивільного життя, одночасна робота з травмою фахівців різних психотерапевтичних напрямків, багаторівнева система допомоги, соціальна адаптація учасників АТО/ООС. Це все те, над чим працюватимуть фахівці новоствореного закладу.

— Чим привабило саме це місце?

— Територія колишнього Яблунівського обласного комунального дитячого протитуберкульозного санаторію — це 35 гектарів паркової зони. Корпуси розміщені серед озер, дібров, навколо пахуче різнотрав’я. Місце наче створене для медитації та заспокоєння. Тут, серед прекрасної природи, легко буде знайти душевну рівновагу та комфорт. Рідна земля допомагатиме та підтримуватиме, а свіже повітря зцілюватиме. А ще відпочивальники матимуть змогу займатись спортом та риболовлею. До слова, тут уже відбулися обласні спортивні змагання між учасниками АТО/ООС, військовими 44-ї бригади та Національною поліцією.

— Але ж Яблунівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій також надавав низку медичних послуг...

— Так. Проте вже кілька років поспіль наповнюваність пацієнтами, а можливості санаторію — це 80 ліжко-місць, у цьому закладі не сягала й 30%. Та й то за рахунок місцевих жителів. Санаторій повністю втратив свою кваліфікацію як обласний. Попри таке становище, у дитячому протитуберкульозному санаторії зайнято понад 80 осіб. Тут упродовж майже півтора року працювали численні комісії. Вони аналізували роботу медичного закладу. Після цього моніторингу обласна рада дійшла висновку, що санаторій при такому низькому наповненні та фактичній втраті рівня обласного є значним тягарем для обласного бюджету. Область не може витрачати такі великі кошти лише для того, щоб люди ходили на роботу і отримували заробітну плату, не маючи відповідного навантаження.

— Якою буде подальша доля цих працівників?

— На мою думку, депутати відповідально поставилися до персоналу санаторію. Заклад не закрили, а перепрофілювали — надали йому нові функції, тим самим вселили нове життя, подарували колективу перспективи. Після того як буде здійснено реорганізацію, необхідні ремонти та інші роботи, тут запрацює Обласний медичний центр для лікування і реабілітації учасників АТО/ООС, в якому своєчасно надаватиметься допомога людям, котрі пережили бойовий стрес.

— Комунальні заклади і децентралізація: як налагодити продуктивну роботу?

— На Тернопільщині триває адміністративно-територіальна реформа. Попри те, що місцеві громади отримали значні кошти у своє розпорядження, вони отримали велику відповідальність за їхнє використання. Необхідно навчитися керувати цими фінансовими ресурсами. Адже можна скерувати їх на розвиток громади — побудувати дорогу, розвинути підприємство, відремонтувати школу. А можна продовжувати утримувати застарілі, нікому не потрібні об’єкти, виплачувати заробітні плати за невиконану роботу. Тому саме тут головне не схибити. Зміни в області відбуваються. Але переформатування комунальних закладів, якщо говорити відверто, йде важко. Це зрозуміло, адже люди бояться залишитися без роботи, дехто — втратити дуже затишні, вигідні посади. Та попри супротив, ми перепрофільовуватимемо, реформуватимемо, змінюватимемо комунальні заклади. Без цього область не має перспектив. Тим паче, що вже є певні успіхи. Нагадаю, яке обурення викликала в деяких колах зміна Тернопільської обласної протитуберкульозної лікарні, що в Білій, на обласну лікарню «Хоспіс». Ми перебороли чимало перешкод, протестів та нерозуміння. І нині хоспіс успішно працює. Треба сказати, що це перший на Тернопільщині заклад такого типу. А їх у нашому краї потрібно чимало. Підсумовуючи сказане, наголошую: розвиток комунальних закладів має бути в інтересах усієї громади області. Слід турбуватися про захищеність цього процесу від суб’єктивних впливів, хаотичного руху непрофесійних людей та впливу політичних популістських заяв. У власності Тернопільської обласної ради — понад 170 комунальних закладів. Отож докладемо всіх зусиль, щоб вони працювали якісно та з максимальним навантаженням, і приносили користь Тернопільській громаді.


Тернопільська область.

Фото надано прес-службою Тернопільської обласної ради.