Голові хліборобського роду Володимиру Івашині - сімдесят

Володимир Олексійович Івашина, якого іноді називають Івашина-старший — голова фермерського господарства. Та в родині знатися на аграрній справі доводиться всім. Нарівні з усіма працюють в господарстві не лише його сини Ігор, Олег та Володимир-молодший.

На знімку: ювіляр Володимир Івашина.

Фото із сімейного архіву Івашин.

Зрозуміло, що всю ту справу, яка стала серйозним бізнесом для родини, «заколотив» Володимир Олексійович. На початку реформування АПК він мав чимало енергії, розумні амбітні плани, наперед бачив у землі такий потенціал, про який багато хто із селян навіть не думав. Отож ризикував з кредитами, купуючи техніку, посівматеріал та добрива. І не витискав із землі всі соки, сіяв не лише соняшник, не скупився на роботу та заробіток для своїх і чужих, не ображав пайовиків. І будував, будував... За два десятки років створено велику виробничу базу, розрослися господарські будівлі та офісні приміщення. До Благодатного за рахунок коштів фермерського господарства Івашини пролягла відремонтована дорога...
Для багатьох закладів, людей і подій в селі і в районі Івашина — меценат. Школа, дитсадок, інші заклади освіти й культури, а ще — військові ЗСУ, волонтери і військкомат завдячують йому чималою підтримкою.
А найголовніша справа життя і славного ювіляра, і його синів — хліборобська, не раз відзначена і в районі, і в області. Не залишився незатребуваним і золотий багаторічний досвід господарювання на землі — не один семінар відбувся на землях Благодатного. Але... Багато хто має добрі результати господарювання, та не багато таких, як Івашина, хто дає жити біля себе односельцям, виділяє на розвиток території не крихти, а сотні тисяч і навіть мільйони гривень. Лише один автомобіль «швидкої» для районної лікарні коштував йому понад сімсот тисяч.
Начальник управління агропромислового розвитку Бобринецької РДА Петро Панібратець каже: «В гос-подарстві Івашини найбільша в районі серед аграріїв заробітна плата, і вже не перший рік з неї — відповідні податки, найвищі статистичні показники врожайності. Володимир Івашина — порядна, ділова й відповідальна людина. Сіє озимі зернові, кукурудзу, соняшник, ріпак, є тваринництво. Якби всі аграрії району так відповідально ставилися до своєї справи, сплачували таку зарплату, орендну плату, не було б проблем ні в районі, ні в районному бюджеті».
Співпрацює Володимир Івашина і з сільською радою. Працівники сільради кажуть, що, крім податків, які завжди сплачувалися вчасно і в повному обсязі, часто звертаються до керівника базового господарства з великими і малими проблемами, і завжди отримують підтримку та слушну пораду. Тому розділяють радість особистого свята Володимира Олексійовича, зичать йому довгих років плідної праці, вагомих здобутків і доброго здоров’я! 
Усі Івашини, згуртовані Володимиром Олексійовичем — дружина Марія Петрівна, сини Ігор, Олег та Володимир, невістки Зоя, Ольга та Валентина, онуки Яна, Настя, Богдан, Денис і Максим, — працюють на один результат. Хоча мають кожен свої уподобання — як у кожній великій сім’ї, що складається з особистостей. Та для кожного з них день народження Володимира Олексійовича, а тим паче його сімдесятирічний ювілей, — особливе свято. Адже для них він — уособлення всього: сімейних традицій, сили і порядку, любові і доброти...
Діти пам’ятають батька з мамою ще зовсім молодими, коли нелегко все починалося: скільки було хвилювань, невдач, проблем, безсонних ночей і страхів. Про це, коли є успіх, не говорять, згадують рідко, їх залишають за кадром. Хоча саме вони є показником міцного характеру, життєвої стійкості, саме вони або ламають людину, або загартовують на все життя. Івашина не зламався!
А для рідних залишається славний ювіляр насамперед главою сім’ї, батьком, дідусем, який і зрозуміє, і пробачить, і підтримає. Все так, як було віками в українських родинах, де батьки — одвічна основа основ.

Ігор ЛЕУС, Петро МЕЛЬНИК.

Бобринецький район Кіровоградської області.

Редакція «Голосу України» приєднується до щирих привітань і гарних побажань на адресу шановного ювіляра. Нехай Ваш вік стелиться буйним колоссям ще багато благодатних років! Нехай увесь Ваш гарний хліборобський рід приростає новими хліборобами і новими врожаями! Низький уклін Вам за самовіддану працю і любов до землі!