Міністерство фінансів здійснило приватне розміщення короткострокових облігацій зовнішніх державних позик із терміном погашення у 2019 році на 725 мільйонів доларів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.
«Облігації було розміщено серед провідних міжнародних інвесторів, що надали фінансову підтримку Україні, в умовах нестабільності міжнародного ринку капіталу для країн, що розвиваються», — зазначається в повідомленні.
Ця операція дає змогу Україні задовольнити свої короткострокові потреби у валютній ліквідності, а також отримати переваги від гнучких умов залучення коштів.
У прес-службі наголошують, що Міністерство фінансів продовжує реалізовувати затверджену стратегію управління державним боргом і планує в повному обсязі виконати план державних зовнішніх запозичень шляхом залучення коштів як від комерційних, так і від офіційних кредиторів.
Емісія цих паперів може забезпечити «таке необхідне проміжне фінансування» доти, поки Україна не отримає наступний транш від МВФ, поряд з іншим випуском облігацій (ймовірно, у вересні або жовтні), вважає стратег із ринків Bluebay Asset Management Тім Еш, слова якого наводить Bloomberg.
Нагадаємо: згідно із графіком виплат, до кінця 2018 року Україна повинна повернути майже 500 мільйонів доларів за євробондами та майже 580 мільйонів доларів за обслуговування боргів перед МВФ, передає «Економічна правда».
Водночас у Києві активно готуються до приїзду місії МВФ, що планується вже на 6 вересня. На думку експертів Нацбанку, наближення перспективи отримання фінансування від Фонду матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також покращить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси, необхідні для здійснення пікових виплат за державним боргом у 2018—2020 роках на прийнятних умовах.
У Нацбанку сподіваються отримати від МВФ 2 мільярди доларів до кінця цього року і, як наслідок, збільшити міжнародні резерви України до 20,7 мільярда доларів на кінець 2018 року.