Рівень тіньової економіки України становить 33 відсотки від офіційного ВВП, що на 4 відсоткові пункти менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це йдеться у звіті Мінекономрозвитку.
На думку чиновників, детінізація стала можлива завдяки, по-перше, збереженню головних ознак макроекономічної стабільності і позитивних економічних тенденцій в умовах реалізації політики, спрямованої на розширення внутрішнього попиту, чому сприяли, в тому числі, підвищення доходів населення та сприятливі зовнішні  умови.
По-друге, в міністерстві це пояснюють зміцненням інвестиційної складової економічного зростання та збереженням високого рівня ділової активності бізнесу.
«Водночас динаміка детінізації стримується нерозв’язаними проблемами, які негативно позначаються на розвитку економіки країни загалом», — зазначили у відомстві. Серед них — збереження значних викликів стабільності фінансової системи країни та наявність непідконтрольних владі територій, утворених під час військової агресії на території країни.