За прибирання власної присадибної ділянки мешканець Херсонщини... заплатить 65,5 тисячі гривень штрафу. У селі Зелений Гай Великоолександрівського району області власник ділянки прибрав бур’яни та суху траву. Потім згріб їх докупи і все підпалив. Та не встиг і оком змигнути, як сильний вітер поніс полум’я на зелені насадження, внаслідок чого вигоріло майже три гектари лісу. Районний суд визнав селянина винним і зобов’язав відшкодувати згадану суму місцевому лісгоспу.

Та, на жаль, на його помилці ніхто не вчиться: підпали (свідомі чи з необережності) у рукотворних гаях Херсонщини влітку фіксують чи не щодня. Свіжий приклад: у Новокаховському лісництві водночас виникло одразу п’ять вогнищ пожежі. Їх упродовж кількох годин гасили три пожежні машини та семеро бійців лісової охорони. І врешті полум’я приборкали, але за цей час півгектара живих соснових дерев перетворилися на почорнілі цурпалки.

У пониззі Дніпра — екологічне лихо

На Херсонщині — наймасштабніша нинішнього року загибель водних мешканців. У Дніпро-Бузькому лимані біля сіл Станіслав та Олександрівка Білозерського району області, що на адміністративній межі з Миколаївщиною, виявили страшний «килим» з мертвих бичків, атеринок та карасів, який вкривав майже п’ятнадцять квадратних кілометрів. А біля села Рибальче Голопристанського району на берег викинуло тисячі загиблих раків та молюсків. На думку фахівців, екологічне лихо могли спричинити зменшення кисню у воді, що сталося через тривалу спеку, та виділення токсичних газів із мулу. Втім, цю версію ще перевірятимуть. 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

***

Як повідомляє Асоціація рибалок України, випадки загибелі водних живих ресурсів фіксують фактично у всіх регіонах країни. В асоціації називають основними причинами цього: неналежне ставлення людини до водойм, незадовільну роботу природоохоронних державних структур, аномальну спеку, маловодний рік, потрапляння у водойми побутових і виробничих стоків, а також хімікатів із полів. Щодо останніх, то їх називають чи не основною причиною. Усе це призводить до різкого зменшення кількості розчиненого у воді кисню, в результаті чого відбувається замор риби, гинуть також качки і бобри. Відзначається, що з початку року масовий мор риби стався у Київській, Черкаській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Житомирській і Полтавській областях.

Тим часом, незважаючи на Водний та Земельний кодекси, які чітко регламентують відстань природоохоронної берегової території, де господарська діяльність заборонена, сільгоспугіддя впритул підійшли до наших водойм, і ради цьому ніхто не дає.