Баскетбол. ФБУ офіційно повідомила, що українські гравці НБА Олексій Лень та Святослав Михайлюк зіграють за національну збірну України у вересневих матчах відбору на чемпіонат світу проти Іспанії (14 вересня) та Чорногорії (17 вересня).

Наша федерація та НБА дійшли згоди щодо участі гравців у двох поєдинках кваліфікації світової першості. Протягом останнього періоду вдалося владнати всі формальності. Важливо, що раніше самі баскетболісти чітко підтвердили своє бажання допомогти українській збірній у майбутніх поєдинках, а НБА виставила рахунок на страхування виконавців.

Зазначимо, що Михайлюку за нинішньої ситуації страхування не потрібне, а ось страховий ризик травматичного правого ахілу Олексія Леня оцінюється у 10 мільйонів доларів. Щоб покрити й оплатити страхування, ФБУ треба заплатити 31 тисячу 408 доларів США. Цю суму профінансували спонсори.

Олексій Лень, якого було обрано під 5-м номером драфту-2013, відіграв п’ять сезонів у складі «Фінікс Санз», а цього літа підписав дворічний контракт з клубом «Атланта Гокс». У минулому сезоні 25-річний Лень у складі «Санз» за 20,2 хвилини на майданчику набирав 8,5 очка, робив 7,5 підбирання та 1,2 передачі, а кар’єрні показники українського центрового в НБА становлять 7,2 очка, 6,5 підбирання та 1 блок-шот за 19,0 хвилини на майданчику.

Святослав Михайлюк приєднався до найсильнішої баскетбольної ліги світу цього літа. Після чотирьох сезонів у складі «Канзас Джейгокс» в NCAA клуб «Лос-Анджелес Лейкерс» обрав українського оборонця під 47-м номером драфту-2018. Наш 21-річний баскетболіст, який наступного сезону зіграє в одній команді з суперзірковим Леброном Джеймсом, уже встиг вдало показати себе у Літній лізі НБА. Українець був одним із лідерів «Лейкерс» у літніх поєдинках.

Добірку підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.