В обласному центрі 27 серпня з нагоди 162-ї річниці з дня народження поета, письменника, філософа, визначного громадського та політичного діяча відбулися урочистості на площі Івана Франка. 

 

Погруддя Івана Франка на однойменній вулиці.

Фото автора.

 

Квіти до пам’ятника Івану Франкові.

Фото Лесі ГЕНИК.

 

На честь свята до пам’ятника Каменяреві лягли квіти. В заходах узяли участь представники обласної та міської влади. Так, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків прочитав вірш «Немає друга понад мудрість». До читання поезій Франка долучилися голова обласної організації Спілки письменників України Євген Баран, громадські та культурні діячі міста.
Святкування тривали на різних локаціях обласного центру. Зокрема, на Вічевому майдані за сприяння міського голови Руслана Марцінківа відбувся тематичний концерт, організував який департамент культури міськради та Об’єднання муніципальних колективів. 
Цікаво, що Івано-Франківськом місто стало 1962 року. Неодноразово велися дискусії щодо повернення однієї зі старих історичних назв (Станіслав чи Станіславів). Торік на відзначенні 161-ї річниці з дня народження Івана Франка Руслан Марцінків зазначив, що нема потреби в такому перейменуванні. Адже жодне місто не увічнило у своїй назві поета-класика.
Крім згадуваного пам’ятника Каменяреві, в Івано-Франківську є ще погруддя на однойменній вулиці та бюст в Опришківцях, чимало пам’ятних знаків. На Прикарпатті є такі постаменти чи не в кожному населеному пункті.

Людмила СТРАЖНИК.