Студентам та аспірантам Херсонського державного університету більше не доведеться вистоювати довгі черги на прийом у лікарнях чи поліклініках. Та й шукати лікаря, щоб підписати з ним декларацію, також не треба. Сімейного лікаря для цього безпосередньо запросили до вишу, і першого ж дня відшукалося 86 охочих скористатися його послугами. Але без сумніву, таких буде значно більше, оскільки прийом сімейний лікар вестиме не деінде, а безпосередньо в колишньому медпункті при одному з гуртожитків ХДУ. Про його організацію вже є відповідна домовленість із керівництвом міської клінічної лікарні імені Євгена Карабелеша.
ВНЗ навіть виділив шістдесят тисяч гривень для придбання трьох комп’ютерів зі спеціальними програмами, куди вноситимуть дані з декларацій. Але це лише початок. Надалі в університеті планують створити цілий медичний центр зі стоматологічним, фізіотерапевтичним та маніпуляційним кабінетами — своєрідну студентську міні-поліклініку, де щотижня по черзі вестимуть прийом педіатр, хірург, стоматолог. І юнакам та дівчатам зручно, бо далеко ходити по допомогу не треба, і лікарі задоволені: адже за умовами медичної реформи від додаткових пацієнтів нині залежатиме й заробіток.
— Підписання декларації — гарантія отримання медичної допомоги, тож лікарня співпрацює з найбільшим ВНЗ області, щоб студенти й аспіранти таку допомогу отримували. Та якщо з роллю сімейного лікаря все зрозуміло, то з вузькими спеціалістам складніше. Їх виїзди до університету можливі лише за умови наявності там діагностичного обладнання, якого наразі немає. Тому можливе укладання договору про обслуговування такими фахівцями на базі нашої поліклініки, — зазначає головний лікар міської клінічної лікарні імені Карабелеша Алла Малицька.
Утім, створення на базі ХДУ медичного центру, оснащеного діагностичною та лікувальною апаратурою, є тільки питанням часу. Ідею вже підтримав народний депутат України Олександр Співаковський, нещодавно обраний ректором Херсонського державного університету (дія його кадрового контракту призупинена на час виконання повноважень парламентарія). «Медичний центр у виші є не розкішшю, а необхідністю. Його поява — це одна з передумов підвищення комфортності навчання, і «часточка» впровадження медреформи. Тож шукаємо кошти на обладнання, — каже Олександр Володимирович. — Крім того, з нинішнього навчального року в університеті відкрився медичний факультет, і центр може стати для його студентів ще й місцем практичних занять».

Херсон.