У Конотопі відбулась сесія міської ради. Точніше, 28 серпня їх було дві, але яка справжня та легітимна, мабуть, доведеться з’ясовувати в суді.

«Голос України» неодноразово розповідав про патову ситуацію, що склалась у конотопському «міні-парламенті». Через протистояння між міським головою Артемом Семенихіним та більшістю депутатського корпусу Конотоп і досі живе без бюджету. Через неповноцінне фінансування паралізована робота багатьох структур, що забезпечують життєдіяльність міста. Практично зупинилися трамваї — головний комунальний транспорт.

Ситуація дедалі більше криміналізується. Зібрання депутатів уже не обходяться без бійок. Під час останньої сесії у міськраді та під її стінами було травмовано понад двадцять людей. До цього конфлікту долучилося чимало «тітушок». Почастішали небезпечні епізоди за участі місцевих політичних та громадських діячів і за межами міськради. Днями в будинок одного з депутатів хтось кинув вибуховий пристрій — найімовірніше, бойову гранату.

На такому ось емоційному тлі й зібралась чергова сесія Конотопської міськради. Охороняти правопорядок на ній прибули 50 поліцейських та 10 військовослужбовців Національної гвардії. Два головні питання, які мали розглянути депутати: прийняття бюджету Конотопа на 2018 рік та про дострокове припинення повноважень міського голови. Артем Семенихін наполягав на першочерговому прийнятті бюджету, опозиційна більшість — на затвердженні порядку денного сесії, де першим пунктом стояло кадрове питання. На сесію прийшли десятки містян, котрі вимагали негайного прийняття бюджету. Через виведену з ладу електронну систему депутатам для голосування роздали картки.

Далі події розгортались за вже традиційним для Конотопа сценарієм. Більшість депутатського корпусу не проголосувала за проект міського кошторису, і А. Семенихін оголосив перерву до 12 вересня, запевнивши: якщо колеги будуть готові до прийняття бюджету раніше, він скличе сесію навіть уночі.

Після цього більшість депутатів міськради зібралися у приміщенні Конотопської районної ради, де продовжили сесію. Більш як двома третинами голосів учасники зібрання відправили у відставку міського голову Артема Семенихіна та секретаря міської ради Олену Багрянцеву. 

А. Семенихін назвав це «шабашем регіоналів» та запевнив, що прийняті 28 серпня за межами міськради рішення незаконні. За його словами, до схожих сценаріїв більшість депутатів вдавалася вже тричі: 14 грудня минулого року та 6 червня і 26 липня нинішнього. Тоді також сесії намагалися провести без міського голови та секретаря міськради, і прийняті на тих зібраннях рішення так і не набули чинності. Але цього разу було вчинено ще одне правопорушення: до приміщення, де засідала опозиційна більшість, не допустили народного депутата Андрія Іллєнка, котрий прибув до Конотопа.

Як розвиватимуться події далі — залишається незрозумілим. 

Відомий сумський правник та фахівець у питаннях місцевого самоврядування професор Харківського національного університету імені Каразіна Дмитро Лук’янець у коментарі одному з місцевих телеканалів запевнив, що дострокове припинення повноважень міського голови відбулось у Конотопі з порушеннями чинного законодавства. Зокрема, сесія, де це сталося, проходила без його участі. Якщо Артему Семенихіну не повідомили про місце проведення зібрання та не дали можливості виступити, будь-який суд трактуватиме це як порушення прав відправленого в відставку керманича.

Сумська область.