З українським урядом досягнуто домовленості, щоб проект закону про Державний бюджет України на 2019 рік було подано вчасно, і він вчасно пройде всі законодавчі процедури, його буде затверджено восени, у нормальному робочому режимі, а не «під ялинку». Про це повідомив на брифінгу після Погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.


Проект Виборчого кодексу може бути розглянуто парламентом у жовтні — спрогнозував глава парламенту. До того часу робоча група має розглянути й узгодити всі подані депутатами пропозиції.
«Виборчий кодекс — це приблизно жовтень. Питання депутатської недоторканності — теж приблизно жовтень—листопад», — сказав А. Парубій.

Щодо розгляду змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності, на що Конституційний суд уже дав добро, президентського і депутатського законопроектів — їх потрібно пройти вже цієї осені, наголосив Голова Верховної Ради. До того ж А. Парубій нагадав, що розгляд законопроекту в першому читанні має відбутися на одній парламентській сесії, а остаточний розгляд, який потребує 300 голосів, — на наступній сесії.

«Якщо буде, а наскільки мені відомо, вже майже готова ініціатива Президента про закладення в тіло Конституції України положення про те, що НАТО і ЄС є ключовими напрямами зовнішньої політики, — я цю ініціативу підтримуватиму, — заявив Андрій Парубій. — Закріплення наших устремлінь до вступу до НАТО та ЄС є найбільшим завданням української держави. Закріплення у Конституції є гарантією того, що ніякі політичні хвилі, ніякі політичні емоції не зможуть змінити ключового зовнішньополітичного напряму України».

Голова Верховної Ради розповів, що для того щоб уникнути законодавчого спаму в парламенті, у рамках реформи парламенту він пропонуватиме, щоб будь-який законопроект, який реєструється у парламенті, отримував підтримку певної кількості народних депутатів, щоб принаймні мати перспективи розгляду.

Щодо президентської ініціативи — денонсації угоди про дружбу між Україною та Росією — глава парламенту зауважив, що йдеться не лише про розрив, а про непролонгацію угоди. Однак про деталі можна буде говорити, коли буде внесено відповідний проект рішення Президентом.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.