Сьогодні посли країн — членів Євросоюзу мають офіційно затвердити рішення щодо продовження персональних санкцій проти росіян і сепаратистів в анексованому Криму та на окупованих територіях Донбасу. В понеділок європейські дипломати погодили відповідне рішення. Очікується, що перелік складатиметься зі 154 осіб та 44 компаній. Діятимуть обмеження найближчі півроку.

Саме про єдність санкційної політики ЄС мали змогу поговорити вчора Президент України Петро Порошенко та Федеральний канцлер Республіки Австрія Себастьян Курц, який перебував у Києві з робочим візитом.

Нагадаємо, що Австрія нині головує у Раді ЄС.

С. Курц на спільній прес-конференції із П. Порошенком заявив, що санкції Євросоюзу проти РФ мають бути відповіддю на агресію, однак потрібен також і діалог. «У зв’язку з цим я хотів би звернутись до Росії із закликом повернутись за стіл переговорів, бо це повернення потрібне і в «нормандському форматі», — зазначив він. За словами Курца, навіть якщо в цьому форматі зараз мало прогресу, він необхідний. «Це єдиний формат, який у нас поки що існує, щоб вести переговори, щоб колись знайти мирне рішення», — зауважив канцлер. Окрім того, він запевнив, що Євросоюз продовжить реагувати на російську агресію: «Зараз я говорю не лише як федеральний канцлер, а також як голова Ради ЄС. Ми очікуємо дуже чіткої реакції на російську агресію. У зв’язку з цим у червні ми продовжили санкції проти агресора».

П. Порошенко у свою чергу зауважив, що наша країна зацікавлена в Австрії як у надійному політичному, економічному, гуманітарному партнері. Зокрема, він проінформував, що до Києва нині прибула потужна бізнес-делегація з Тіролю. «Ми хотіли би бачити Австрію державою, яка допомагає Україні рухатися у напрямку повернення нашої країни в родину європейських народів», — наголосив Президент.

Серед іншого С. Курц поінформував, що Відень виділить ще один мільйон євро для гуманітарних заходів організації «Карітас» на сході України. «Вона буде надавати допомогу і робити принаймні невеликий внесок у зменшення горя людей на сході України», — повідомив він і нагадав, що Австрія вже надавала допомогу постраждалим від конфлікту на Донбасі. «Я сподіваюся, що нам вдасться досягти прогресу за столом переговорів для людей Східної України і полегшити їхню ситуацію», — зазначив С. Курц.

Окрім того, сторони домовилися, що наступний рік стане роком української культури в Австрії. «Культурна дипломатія є дуже надійним і ефективним інструментом для розвитку відносин між нашими народами», — сказав П. Порошенко. С. Курц резюмував, що обидва народи матимуть із цього позитивний зиск.

Зауважимо, візит канцлера Австрії до Києва відбувся на тлі занепокоєння українських політиків через присутність президента РФ на весіллі голови МЗС Австрії, а також висловлювань деяких австрійських високопосадовців про бажання покращити зв’язки з Москвою.