Норвезька рада у справах біженців (NRC) за підтримки міністерства закордонних справ Норвегії розпочинає на Луганщині програму підтримки самозайнятості та мікропідприємництва, яка охоплює Сєверодонецьк, Рубіжне, Кремінну, Лисичанськ та Станично-Луганський район. Програма має на меті допомогти сім’ям, що постраждали в результаті конфлікту, і підвищити їх рівень життєзабезпечення. На конкурсній основі, враховуючи якість поданих проектів та відповідно до критеріїв соціальної незахищеності заявників, NRC відбере людей, які отримають до 30 тис. грн для створення, відновлення або розвитку мікробізнесу.

Аналіз діяльності NRC за чотири роки в межах однієї лише Луганщини показує великі масштаби благодійності цієї організації. Вона спрямована, насамперед, на допомогу та захист мирного населення і передбачає такі напрями, як «Житло і непродовольча допомога, вода, гігієна та санітарія», «Інформування, консультування і правова допомога», «Життєзабезпечення і продовольча безпека». Програми переважно реалізуються у прифронтових населених пунктах, і цифри, що ілюструють ступінь її виконання, досить вагомі. Зокрема, протягом минулого року допомогу від NRC для відновлення, ремонту або утеплення своїх домівок отримали 743 сім’ї, або 1683 особи.
Крім того, Норвезька рада у справах біженців продовжує відновлювати будинки, зруйновані вщент внаслідок бойових дій, і на наявному фундаменті лише торік звела 31 помешкання. Тепер люди знову мають власні будинки, а не орендне житло, і це допомагає їм почувати себе більш упевнено.
Хочеться відзначити і такий момент — загалом 4600 осіб прифронтових громад сьогодні користуються покращеною за рахунок допомоги NRC інфраструктурою. Скажімо, для відновлення каналізаційної системи селища Тошківка придбано понад 550 метрів труб, для прифронтової Трьохізбенки — каналізаційний насос, а для Гірського — 10 євроконтейнерів для сміття.
Слід зауважити, що NRC має стратегічну партнерську угоду з Українською Гельсінською спілкою з прав людини, отже, уповноважена розв’язувати проблеми внутрішньо переміщених осіб і людей, які постраждали від конфлікту на сході України. Більше того, з метою подолання правових перепон для переселенців NRC у партнерстві з місцевою організацією «Донбас СОС» надає правову допомогу особам, які перетинають лінію зіткнення.
Як розповідають фахівці офісу NRC у Сєверодонецьку, найпоширенішими проблемами залишаються виплати пенсій та соціальної допомоги, точніше їх зупинення, а також ідентифікація та верифікація пенсіонерів-ВПО в «Ощадбанку» для отримання пенсій. Виникають також складнощі з реєстрацією спадщини, отриманням нових документів замість втрачених чи пошкоджених. NRC намагається допомогти людям. В окремих випадках її фахівці надають населенню кваліфіковану правову допомогу, скажімо, підготувати позови до суду, спільно з центром вторинної допомоги представляють інтереси потерпілої сторони у судах. До речі, NRC має декілька значних досягнень у захисті прав внутрішньо переміщених і постраждалих від конфлікту осіб. Зокрема, організація сприяла виділенню 100 млн грн з державного бюджету України для програм доступного житла для переселенців. Крім того, торік вдалося включити питання щодо створення претензійних комісій до проекту Плану дій у рамках прийнятої Стратегії уряду України щодо інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень стосовно ВПО на період до 2020 року.
Програма продовольчої безпеки — це головний із напрямів роботи міжнародної організації. Він передбачає, насамперед, підтримку і розвиток підприємництва. Лише у 2017-му Норвезька рада у справах біженців допомогла майже 4200 мешканцям прифронтових Попаснянського, Станично-Луганського та Новоайдарського районів, які прагнули розпочати чи налагодити свій бізнес у виробництві чи переробці сільгосппродукції, створенні рибних ставків чи овочевих теплиць. 300 переселенців, члени приймаючих родин, малозабезпечені та інші вразливі категорії населення пройшли 3-6-місячні курси і отримали сертифікати державного зразка різних спеціальностей — бухгалтер, маляр, кравець, масажист тощо. Здобуті спеціальності допомогли понад тисячі родин стати більш стабільними. Для розвитку малого бізнесу понад 970 осіб та членів їхніх родин отримали до 26500 грн грантових коштів, написавши та захистивши свої проекти.
Це далеко не повний перелік тієї роботи, яку Норвезька рада у справах біженців проводить на території Луганщини. І вона триватиме, доки ситуація, яку сьогодні переживає постраждале від конфлікту населення, не стабілізується.

Луганська область.

ФАКТ

За час роботи міжнародної організації на Луганщині допомогу за програмою продовольчої безпеки отримали 12 тис. осіб.