Цього року в області картоплю висадили в Гусятинському районі. За словами начальника управління зберігання готової продукції Сергія Зимного, картопляний напрям — стратегічний для компанії «МРІЯ».

 

Його перезапустили у 2017 році, закупивши елітні сорти з Нідерландів та Німеччини. Минулоріч «еліту» вирощували на 92 га. У нинішньому — засадили 634 га. Тут практикують такі сорти, як: Карера, Сіфра, Євростарч, Романо, Вінета, Опал, Сюзанна.

 

Начальник управління зберігання готової продукції агрохолдингу «МРІЯ» Сергій Зимний.

 

«Картоплю вирощувати непросто. Дбати про майбутній урожай потрібно, починаючи від вибору насіння та належної підготовки ґрунту. Погодні умови для картоплі цього року відповідали ідеальним лише на 30%, — розповідає Сергій Зимний. — У Західній Україні класичної весни практично не було. Одразу після зими прийшла дуже тепла, а потім і спекотна погода. Та завдяки зваженому підходу й мінімізації ризиків, ми сподіваємося на гарний урожай. Адже, до прикладу, потенційна врожайність раннього сорту Карера — 33—37 тонн з гектара. Ця картопля має чудові смакові якості».
Для тривалого зберігання картоплі агрохолдинг «МРІЯ» використовує сучасне картоплесховище місткістю 52 тис. тонн. Воно обладнане кондиціонерами та системою клімат-контролю. Такий підхід дає змогу зберігати насіння високої якості впродовж зими й весняно-осіннього періоду.
Один із напрямів, над вивченням якого працюють фахівці «МРІЇ», — успішна переробка картоплі на крохмаль. Процес тривалий: з висадженої картоплі елітних сортів чекають першої репродукції, лише на третій рік уже друга репродукція йде на переробку чи продаж. Сергій Зимний повідомив, що в 2019-му, після розширення картопляних полів до 2 000 га, у Чортківському районі запрацює крохмальний завод. На «МРІЇ» планують виробляти 50—60 тис. тонн крохмалю.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото автора.