До свого 565-літнього ювілею найбільше село Чернятин Городенківського району готувалося заздалегідь. Чепурили садиби, прибирали, мостили доріжки, розвішували синьо-жовті прапорці і транспаранти. Здалеку помітно, що тут газдівське село, яке поважає себе та спонукає інших шанобливо ставитися до великої громади.

Серед гостей — народний депутат України Юрій Тимошенко (третій ліворуч).

Після святкової літургії чернятинці та гості села потягнулися до сільського стадіону. Тут, на великій доглянутій території навпроти офісу сільгосппідприємства «Обрій», було на що подивитися. Виставка виробів декоративно-ужиткового мистецтва, птахи й інша живність, атракціони.
Стрімко увірвався на стадіон вершник на коні, сповістивши про початок урочистостей. Сільський голова Роман Барик у вітанні подякував усім, хто долучився до проведення свята. Осібно — головному меценатові, директору «Обрію» Василю Бондарчуку.
Не скупилися на вітання та щедрі подарунки гості свята: депутат Верховної Ради Юрій Тимошенко, депутати Івано-Франківської обласної ради Андрій Левкович, Василь Мельничук і Богдан Кобилянський, який, до того ж, виступив від імені голови ОДА Олега Гончарука. Вітання від голови облради Олександра Сича передав його перший заступник Василь Гладій.
Прибули на свято депутати облради й бізнесові партнери Василя Боднарчука: Іван Приймак, Петро й Орися Книшуки, друзі-аграрії Мирослав Козло, Роман Неміш, Павло Потомський, а також Василь Симчич. Адже День села поєднався зі святом обжинків. Тут уже прийшла черга Василю Бондарчуку роздавати подяки й подарунки. Насамперед керівник відзначив усіх начальників підрозділів «Обрію» та їхні колективи. Сільськогосподарський рік видався вдалим. Незважаючи на складні кліматичні умови, все зібране зерно продовольчого 2-го класу. Гарні види на врожай кукурудзи та цукрових буряків.
Зі сцени лунали пісні у виконанні аматорів. А далі всі очікували розіграшу лотереї, найвагомішими лотами якої були мішки із зерном, по два барани та поросята. Малеча тягнула квитки, сільський голова озвучував виграшні номери. Нарешті дійшла черга до великих. Чоловіки вантажили мішки із зерном. Вправно підніс свій ужинок — барана — чернятинець Василь Рудяк. Другого виграла школярка Марта Михайлюк. Одне порося дісталося Василю Процюку. Щасливий власник другого того дня не знайшовся. Хто не встиг узяти своє, мав звернутися до сільської ради.
А далі на сцену піднялася народна артистка Тетяна Піскарьова. Вона закликала підспівувати, чим народ і скористався. Свято тривало до півночі. Щедро пригощали своїми виробами чернятинські ковбасники, пекарі та кондитери. Танці й співи, ігри та забави, феєрверки — цим запам’ятається ювілейний День села в Чернятині.
Дорогою зі стадіону також було чимало вражень: добротний асфальт, молоденькі дуби і граби, посаджені «Обрієм». Через два роки підприємство святкуватиме 20-річний ювілей. Дерева підтягнуться. Дай Боже, щоб виросли віковічними велетнями. Щоб нащадки дякували тим, хто творить нові сторінки історії славного Чернятина.

Підготувала Людмила СТРАЖНИК —
власний кореспондент «Голосу України» в Івано-Франківській області