На Прикарпатті приєднання Коломийського міського центру ПМСД до медичної реформи та перехід на нову модель фінансування, запропоновану МОЗ, дало змогу істотно підвищити зарплату працівникам закладу. Скажімо, педіатри, які підписали декларації з найбільшою кількістю пацієнтів (для цієї категорії лікарів «первинки» це обслуговування 900 дітей), за серпень мали нарахування 17 тис. грн.

На знімку: головний лікар Володимир Мельничук (ліворуч) веде роз’яснювальну роботу.

Підвищення досягли шляхом преміювання. Зарплати зросли у всіх. Надалі фінансові стимули залежатимуть від задоволеності пацієнтів обраними лікарями. В новому колективному договорі окреслять усі нюанси.
Головний лікар КМЦПМСД Володимир Мельничук наголошує, що таке підвищення зарплат відбулося завдяки професіоналізму співробітників, яким довіряє громада, небайдужості мешканців Коломиї, які вже уклали декларації з лікарями, та активній роботі адміністрації центру з впровадження медичної реформи в закладі.
«Відтепер оплата праці лікаря та медсестри залежить не тільки від кількості укладених декларацій, а й від інших якісних та кількісних показників. Це дасть можливість мотивувати лікарів та їхніх помічниць-медсестер на професійне вдосконалення, підвищення рівня якості надання медичної допомоги. А в результаті переможуть усі — медики і пацієнти», — підсумував керівник.
Коломийський міський ЦПМСД має найвищий показник на Прикарпатті щодо укладення декларацій серед закладів, що співпрацюють з Національною службою здоров’я, — 56%, а це майже 35 тис. містян. Триває процес утворення Коломийської ОТГ, від того громада зросте ще на 10 тис. осіб. Така перспектива — шанс підписати декларації тим лікарям, які з різних причин набрали менш як 500 пацієнтів. Це стосується здебільшого молодих медиків, які ще не мають популярності в пацієнтів.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.