У Тернопільській обласній раді відбулася нарада з питань ефективного використання теплової енергії на об’єктах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст регіону.

Ключовим питанням для обговорення стало напрацювання спільних заходів щодо ефективного використання теплової енергії на об’єктах спільної власності.

«Економія енергії — важлива складова загальнодержавної Стратегії розвитку України. Тому нині в Тернопільській області реалізовуються заходи «Обласної комплексної програми енергоефективності та енергозбереження на 2016—2019 роки». В ухвалених змінах до цієї програми передбачено проведення енергетичного аудиту будівель і споруд бюджетної та комунальної сфери, впровадження системи енергоменеджменту в установах, заходи зі стимулювання населення до впровадження відновлювальних джерел енергії шляхом відшкодування частини від суми кредитів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів», — розповів голова облради Віктор Овчарук.

Водночас у регіоні діють 17 районних та п’ять міських програм енергоефективності та енергозбереження. Вони передбачають оптимізацію структури енергетичного балансу, зокрема заміщення традиційних видів енергоресурсів іншими видами, у тому числі отриманими з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива. Наприклад, за рахунок впровадження енергоефективних заходів у 2017 році на Тернопільщині зекономили понад 18,1 млн куб. метрів природного газу та 21,8 млн кВт/год електроенергії на суму понад 190 млн гривень. Тобто кожна гривня, вкладена в енергоефективність, дала економію в 2,5 гривні.

Також минулого року в бюджетній сфері області реалізовано 76 енерго-ефективних інвестиційних проектів. Це дало змогу замістити в опалювальний сезон 10,2 млн куб. метрів природного газу.

«Ця робота триває і в нинішньому році, — каже Віктор Овчарук. — У 2018-му передбачено переведення на опалення альтернативними (місцевими) видами палива 35 котелень бюджетної сфери, проведення санації будівель та споруд бюджетної сфери.

За кошти Державного фонду регіонального розвитку реалізовуються 62 проекти у сфері енергоефективності. Тернопільська обласна рада спільно з депутатським корпусом має об’єднувальну позицію щодо ефективного використання коштів та впровадження енергомодернізації на об’єктах спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст. Тому звертаюсь до керівників наших закладів щодо ініціативності в реалізації цих завдань. Вважаю, що це засідання — можливість напрацювати нові стратегічні заходи у сфері раціонального використання теплової енергії та почерпнути досвід їхнього впровадження».

Тернопільська область.

Фото надано прес-службою обласної ради.