Якби в Кропивницькому існував туристичний маршрут, присвячений українському письменнику й політику Володимиру Винниченку, то починатися він мав би від Грецької церкви (нині Кафедральний собор).
Адже саме в її метричній книзі, знайденій наприкінці 1980-х Миколою Смоленчуком, є запис про те, що 17 липня 1880 року тут було хрещено хлопчика Володимира Винниченка, народженого 16 липня.
Оскільки заїжджий двір на Солдатській вулиці, що належав матері майбутнього автора «Конкордизму» Євдокії Павленко (де він власне і народився), як і будинок на вулиці Сінній, де проживала сім’я Винниченків, не збереглися, то можна було б принаймні показувати людям перехрестя вулиці Верхньої Бикової та провулку Миргородського, що на Чечорі. Як стверджує відомий краєзнавець Володимир Поліщук, саме десь тут стояв дім Кирила Винниченка — батька письменника.
У книзі літературознавця Володимира Панченка «Володимир Винниченко: парадокси долі і творчості» сказано — коли нашому герою «виповнилося сім років, його віддали навчатися до народної школи». Але якої? Згадуваний Володимир Поліщук у матеріалі «Ці стіни пам’ятають Володимира Винниченка» уточнює, що з 1887-го по 1890 рік початкові знання хлопець здобував у Биковському народному училищі імені Василя Жуковського.
«Сьогодні, — пише краєзнавець, дивуючись, що на будинку № 12 у провулку Плетеному немає пам’ятної дошки, — будівля зовні мало нагадує колишню. Проте внутрішнє планування таке само». Зараз тут бачимо іншу табличку: «Випробувальна будівельна лабораторія». Цікаво, що поряд, через дорогу, — будинок, у якому сто років тому жив письменник Юрій Яновський.
Проте пам’ятна дошка є на споруді колишньої Єлисаветградської чоловічої класичної гімназії по вулиці Тараса Шевченка, де з 1890-го по 1899 рік навчався Володимир Винниченко, а в наші дні квартирує головне управління ДСНС в області.
Буквально за сотню кроків, поряд із будинком колишньої жіночої гімназії стоїть перший споруджений в Україні пам’ятник Володимиру Винниченку, до якого квіти покладають переважно в дні державних свят. Поруч із чоловіком-красенем усі охоче фотографуються. Кілька років тому нам пощастило саме тут сфотографувати незабутнього викладача педуніверситету імені В. Винниченка, історика й краєзнавця Сергія Шевченка (на знімку).

За бажання Володимира Винниченка в місті Кропивницькому можна згадувати як художника в кімнаті його імені, що в обласному краєзнавчому музеї (де розміщені картини, меблі та інші речі, привезені Володимиром Панченком із Франції).
А як прозаїка та драматурга — гортаючи його прижиттєві видання в бібліотеці імені Дмитра Чижевського (зокрема з колекції Олександра Ільїна).

Федір ШЕПЕЛЬ.
Фото з архіву автора.