Минулої неділі на Майдані Незалежності замість традиційного віче відбувся інформаційний мітинг. Віче скасували через сильні морози, що вирували країною минулого тижня. Та попри це, на площі зібралося кілька тисяч мітингувальників. Зі сцени до них звернулися представники духовенства, активісти, громадські діячі, політики та лідери опозиції. Народні депутати рішуче виступили проти федералізації країни, наголосили на необхідності перезавантаження влади та окреслили план дій на найближчий час.

Криза в Україні закінчиться тим, що під контролем міжнародної спільноти відбудуться вибори, які покладуть кінець нинішньому режиму, заявив з трибуни лідер «УДАРу» Віталій Кличко. Він зазначив, що Майдан повинен залишатися островом порядку. Тож закликав українців організовувати загони і дружини для контролю за правопорядком на вулицях. «У кожному місті, кожному районі збирайте друзів, сусідів і виходьте патрулювати вулиці», — наголосив депутат.

В. Кличко розкритикував заклики до федералізації країни, які останнім часом почали лунати з боку деяких провладних політиків. «Розмови про можливість федералізації — це провокація. І ми повинні зробити все, щоб такі «ідеї» не мали шансів на втілення. Федералізація України — це шлях до її знищення. І ті, хто закликає ставати на цей шлях, — це люди, які працюють проти України», — наголосив він. Парламентарій зазначив також, що опозиція робитиме все для того, аби не допустити загострення ситуації в Україні, і продовжуватиме переговори з владою. «А щоб не було різних тлумачень змісту цих переговорів, ми пропонуємо, щоб вони відбувалися за участі представників міжнародної спільноти», — підкреслив В. Кличко.

Водночас голова парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк нагадав, що разом із партнерами по опозиції брав участь у Мюнхенській безпековій конференції: «Весь світ не просто спостерігає, а, нарешті, вирішив допомагати. Вистачить слів. Українці просять конкретних дій, і нам пообіцяли ці дії». Так, А. Яценюк повідомив, що із західними партнерами було досягнуто згоди щодо створення міжнародної комісії з розслідувань злочинів режиму під егідою Ради Європи. Крім того, політик розповів про наявність фінансових та економічних домовленостей. «Західні партнери готові допомогти українському народу. Нам потрібна реальна фінансова допомога для того, щоб Україна не на словах, а на ділі вийшла з цієї кризи», — заявив народний депутат. Він наголосив також на необхідності відновлення в країні народовладдя: «Не повинно бути в Україні Президента з диктаторськими повноваженнями. Вистачить. Український парламент має змінити Конституцію, ліквідувати диктаторські повноваження глави держави і передати всю повноту влади українському народу».

«Нині одне з основних завдань — прорвати інформаційну блокаду на Сході України і розвіювати міф про нібито можливість початку громадянської війни. Треба зробити все для того, щоб брат не пішов на брата», — підкреслив лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок.

Прогнозованим, але тим не менш неочікуваним виявився виступ зі сцени народного депутата від фракції Партії регіонів Віталія Грушевського. Він заявив, що поділяє прагнення і мрії євромайданівців, і навіть озвучив свої пропозиції. Серед них, зокрема, встановлення безумовної дії законів, підготовка до президентських виборів та притягнення до відповідальності винних у провокаціях і людських жертвах. Пізніше, в ефірі одного з телеканалів, депутат заявив, що невідомі розбили йому вікно в машині. «Я вийшов після ефіру на «Громадському. ТБ» і побачив, що в мене розбите ліве заднє вікно. В мене нічого не вкрали, але цей факт свідчить про те, що в Києві й по всій Україні вирує беззаконня», — сказав він.

Та увага громадськості минулої неділі була прикута не лише до Майдану Незалежності. Надвечір з’явилася інформація, що лідеру Автомайдану Дмитру Булатову (як відомо, активіста вісім днів катували невідомі, а потім викинули в лісі неподалік села Вишеньки, що під Києвом), який перебував у приватній клініці «Борис», слідчі намагаються вручити постанову про домашній арешт. Нагадаємо, проти активіста порушено кримінальне провадження у зв’язку із масовими заворушеннями в центрі столиці. До клініки відразу вирушили вітчизняні політики, активісти та іноземні дипломати. Напередодні ж іноземні клініки заявили про готовність прийняти у себе активіста для надання йому необхідної медичної допомоги.

Пізніше Шевченківський райсуд Києва відмовився задовольнити клопотання слідства про арешт Дмитра Булатова та дав дозвіл на його виїзд за кордон.

«Літак із Дмитром Булатовим щойно злетів у напрямку Риги з метою проведення фахового лікування в одній з європейських клінік, а також для отримання захисту від переслідувань та проходження реабілітації після тортур», — написав у своїй сторінці на «Фейсбук» позафракційний народний депутат Петро Порошенко. Вчора зранку стало відомо, що Д. Булатов успішно прибув до Вільнюса, де його для лікування прийняла одна з клінік.

Дослівно

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок: «Боротьба триває, і наступний тиждень надважливий — треба розширювати другий фронт по областях. До того часу, поки не буде зреалізовано вимоги Майдану, ми не маємо піти звідси. Наше прагнення — повне перезавантаження, нова Конституція, захист від можливої зовнішньої окупації. Це наші завдання, і ми їх досягнемо. Ми єдині, і тому разом переможемо».

Київ, Хрещатик.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Бібліотека Майдану в Українському домі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.