За перший пленарний тиждень нової дев’ятої сесії Верховна Рада України ухвалила 29 позитивних рішень. Із них 23 закони ухвалено в цілому. Про це Голова Верховної Ради України Андрій Парубій сказав у п’ятницю в інтерв’ю телеканалу «Рада». «Хто стежить і займається законодавчою роботою, той знає, що це дуже високий показник», — сказав він.

Позбуваємося радянського минулого

Серед найбільш знакових ухвалених питань А. Парубій (на знімку)

назвав закон, який передбачає зміни до військового статуту і введення привітання «Слава Україні! — Героям Слава!» для військових, а також введення привітання «пане», «за старою українською, ще УНРівською традицією». Цей документ був ухвалений у першому читанні, але, на думку голови парламенту, «немає жодних сумнівів, що у найближчий час він буде прийнятий в цілому».

Тепер у нас з’являться  жінки-генерали

Важливим є закон, якого давно очікували, особливо жінки. Він передбачає введення принципу рівності жінок і чоловіків до обов’язків і прав в армії, «тепер у нас можуть бути жінки-генерали, і, зважаючи на те, що величезна кількість жінок з перших днів війни зі зброєю в руках воювали за українську незалежність, цей закон був дуже важливий також і для них».

Серед знакових законів з питань безпеки Голова Верховної Ради назвав також документ, який встановлює кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону. «Це дуже важливо в час війни, коли ми маємо величезний кордон з агресором, щоб збільшити і зробити більш жорсткою відповідальність за незаконний перетин кордону», — сказав він.

Також, за словами А. Парубія, ухвалено два закони з питань євроінтеграції, зокрема, Закон «Про інтелектуальну власність» у цілому, «над ним довго тривали дискусії», і, що дуже важливо, 10 ратифікацій, «які вже досить довго проговорювались у парламенті, з них — дві дуже важливі безпекові ратифікації про співпрацю в секторі безпеки з Польщею і з Румунією». «Я вважаю тиждень динамічним, напруженим, ефективним і результативним, хоча деякі закони довелося відхилити, бо не було необхідної підтримки, але комітети зможуть їх доопрацювати», — вважає Голова Верховної Ради.

Політичний сезон буде бурхливим

Голова парламенту зауважив, що «новий політичний сезон обіцяє бути бурхливим, він проходитиме напередодні виборів Президента і Верховної Ради України». «Було багато скептиків, які говорили, що пристрасті зашкалюватимуть, і Раді буде важко працювати. Я попереджав тоді, що я впевнений — парламент працюватиме, бо стабільна Верховна Рада — це стабільна країна», — наголосив А. Парубій.

Зміни до Конституції можуть розглянути вже наступного пленарного тижня

Голова Верховної Ради України А. Парубій планує наступного пленарного тижня запропонувати для розгляду у Верховній Раді України питання змін до Конституції і введення в тіло Конституції зобов’язань із зовнішнього вектору України на євроатлантичний простір: вступ в ЄС і вступ до НАТО. «Я нагадаю, що ця тема є не новою, свого часу я запропонував, і ряд депутатів це підтримали: 8 червня 2017 р. ми внесли зміни в закон України, щоб визначити курс в НАТО як один з ключових напрямів зовнішньої політики України», — зазначив А. Парубій.

За його словами, «це було важливе рішення, колись цей напрям був визначений в Законі «Про засади зовнішньої і внутрішньої політики», і одного дня, у 2010 році, за Януковича, правляча більшість одним помахом руки викинула будь-яку згадку про НАТО з українського законодавства, яке стосується внутрішніх і зовнішніх засад політики України». «І логіка в тому, щоб це положення було не тільки в законі, а також і в Конституції. Вона дає гарантію, що ніколи більше не повториться ситуація, яка була в десятому році, коли можна змінити закон, і тим самим повністю змінити вектор розвитку країни, — сказав голова парламенту і додав. — Внесення в Конституцію цього положення передбачає набагато складнішу і набагато важчу процедуру — необхідно триста голосів і кілька сесій, як мінімум дві. Водночас це дає досить тверді гарантії, що нікому не вдасться змінити зовнішньополітичний вектор нашої держави».

А. Парубій підкреслив, що підтримує подану до парламенту ініціативу Президента, яка вже розглянута профільним комітетом. «Нагадаю, це лише перший етап, бо перше голосування передбачає направлення до Конституційного Суду, потім Конституційний Суд дає свої висновки, відбувається друге голосування, де необхідно 226 голосів, і потім, на наступній сесії, має бути голосування у 300 голосів», — пояснив Голова Верховної Ради і запевнив, що робитиме все можливе, щоб чимшвидше ми пройшли всі етапи і змогли це питання остаточно вирішити.

Нові вибори з новими законом і ЦВК

Серед важливих питань наступного пленарного тижня Верховної Ради — обрання нового складу Центральної виборчої комісії. «Дуже довго з цього приводу тривали дискусії, але для мене було ще й таким дуже великим подразником, коли на початку серпня ЦВК, повноваження якого закінчилися ще у червні 2014 року, прийняло рішення, яким призупинили вибори по всіх ОТГ, тобто фактично одна з найбільш успішних і дієвих реформ, які проводилися в Україні Верховною Радою України, зупинена одним рішенням ЦВК», — сказав голова парламенту. Він висловився за те, аби наступного тижня це питання було нарешті вирішене.

«Були проведені попередні консультації з фракціями, і мені здається, що ми зможемо знайти порозуміння і наступного тижня вийти на обрання нового складу ЦВК», — зазначив А. Парубій і підкреслив, що зміни до Конституції і ЦВК мають бути ключовими наступного пленарного тижня.

Також Голова Верховної Ради повідомив, що планується до початку жовтня розпочати розгляд Виборчого кодексу, до якого вже подано понад 4 500 правок.

«Я усвідомлюю, що цей документ дуже масштабний і, очевидно, його розгляд може зайняти два пленарні тижні, цей шлях буде непростий і тривалий», — сказав він і нагадав, що провів величезну кількість робочих груп, переконуючи фракції, як автор

Виборчого кодексу, що його важливо підтримати. Виборчий кодекс змінить загальну систему політичної культури в Україні. «Планую, що до жовтня комітет зможе пройти усі правки, і вже з жовтня ми зможемо розпочати розгляд Виборчого кодексу», — сказав Андрій Парубій і наголосив, що «це питання швидше політичної культури, і Верховна Рада мала б розглянути цей документ за рік до виборів».

Прогноз

Питання змін до Конституції України Верховна Рада може розглянути наступного пленарного тижня.

Тенденції

До проекту нового Виборчого кодексу вже подано понад 4 500 поправок.

 

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.