У Македонії в понеділок офіційно було дано старт початку пропагандистської кампанії стосовно референдуму щодо договору із Грецією про перейменування країни в Північну Республіку Македонія, що дозволить їй стати членом НАТО і ЄС. Як відомо, референдум призначено на 30 вересня цього року.
 

Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ) і одна з найбільших проалбанських партій Демократичний союз за інтеграцію (ДСІ), які входять до коаліційної більшості в парламенті, уже оголосили про програму своїх дій на найближчі 20 днів. Лідер СДСМ і прем’єр-міністр країни Зоран Заєв виступив зі зверненням до громадян і дохідливо пояснив їм, які перспективи відкриються перед країною, якщо вони схвалять договір із сусідами, а також окреслив геть нерадісну картину, яка очікує на всіх у випадку провалу референдуму. Правляча СДСМ планує проведення мітингів і зборів у всіх великих містах країни.
У понеділок Демократичний союз за інтеграцію провів мітинг у місті Тетово, де проживає багато албанців.
А от головна опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ поки що не оголошувала своїх планів на період пропагандистської кампанії. Її нинішній лідер Християн Міцковскі пообіцяв оголосити їх протягом нинішнього тижня. Цю затримку політологи пояснюють тим, що в партії ще не виробили чіткої позиції стосовно референдуму, а її лідери перебувають у глибоких роздумах.
Під час візиту до країни генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга Міцковскі та президент Георге Іванов, який симпатизує ВМРО-ДПМНЄ і підтримує її, заявили, що членство в НАТО і ЄС є стратегічним пріоритетом для Македонії. Але висловилися проти договору з Грецією про перейменування країни. На що Столтенберг категорично заявив: «Членство країни в НАТО і ЄС без схвалення договору із Грецією неможливе». Потім цю тезу повторив і канцлер Австрії Себастьян Курц, а за ним — і канцлер ФРН Ангела Меркель, яка з робочим візитом перебувала в Скоп’є минулої суботи і брала участь у святкуванні Дня незалежності Македонії.
Президент Георге Іванов і лідери ВМРО-ДПМНЄ добре розуміють, що, почавши агітацію проти договору із Грецією, вони назавжди перекреслять надії людей на вступ до ЄС і втратять останні крихти довіри в населення. Результати місцевих виборів у жовтні 2017 року показали, що ВМРО-ДПМНЄ вже втратила свої керівні позиції майже в усіх великих містах, де до влади прийшли кандидати від СДСМ і ДСІ. Це й дала підставу Зорану Заєву заявити, що більшість громадян країни оберуть євроатлантичні перспективи й підтримають договір із Грецією.