На адміністративному кордоні з окупованим Кримом рятувальники Головного управління ДС НС Херсон-щини розпочали операцію з очищення населених пунктів від пилу зі шкідливими домішками діоксиду сірки, принесеного з сумнозвісного підприємства «Титан». Як повідомив «Голосу України» начальник ГУ ДС НС Херсонщини, спеціальним содовим розчином уже обробили майже вісімдесят кілометрів доріг у селах Олександрівка та Гаврилівка, на черзі — села Мирне, Червоний Чабан, Першокостянтинівка та Преображенка у Чаплинському та Каланчацькому рай-онах (загалом до 140 кілометрів доріг). В операції задіяно шість автомобілів аварійно-ремонтної служби, вісімнадцять співробітників, а також пересувну лабораторію ДС НС, яка прибула із Сум. Вона постійно здійснює моніторинг складу повітря в зоні забруднення. Мешканці сіл очищають свої обійстя власними силами.

Тим часом із небезпечної зони шкільними автобусами і транспортом волонтерів відправили на двотижневе оздоровлення (радше евакуювали) понад шістсот дітей у супроводі батьків та педагогів та двадцятьох вагітних жінок. Їх розселили у двох оздоровницях Скадовська — пансіонаті «Таврія» та філії Вищого училища фізичної культури Херсона. Рятувальники готові і їм надавати допомогу — приміром, із виїздом до лікарень за потреби. Але наразі нікого з вивезених на море дітей і дорослих не госпіталізували.

Начальник управління інформаційної політики Херсонської облдержадміністрації Ольга Савенко каже, що перебування дітей із зараженої зони у Скадовську профінансують з резервного фонду обласного бюджету. Однак може знадобитися й допомога органів самоврядування місцевих громад. Адже в зону ризику потрапили 1885 хлопців та дівчат, і якщо всі вони поїдуть на море, то для оплати такого позапланового оздоровлення знадобиться чимала сума.

Тим часом селяни з «прикордоння» ставлять слушне запитання: чому викиди з «Титану» не знешкоджували, а дітей масово не оздоровлювали у часи до окупації Криму? Адже хімічно збагачений пил сипався сюди чи не щороку і так само хворіли люди, гинули рослини. Та на це чомусь майже не звертали уваги.