ІВАНО-ФРАНКІВСЬК:

Городенка відзначає цьогоріч 350-річчя Магдебурзького права — статус, який отримували міста, що мали свій магістрат, самоврядування, ремісничі цехи, торговельні ярмарки. І до цієї дати отримала розкішний подарунок — літературно-мистецький альманах «Ямгорів».

Наприкінці XIX століття в тодішній Австро-Угорщині садово-городні виставки проводили у Кракові та Львові. А от промислові та сільськогосподарського реманенту — в Городенці. В газеті «Кур’єр Станіславовський» за 1911 рік написано, що в Городенці завершено укладання бруківки в центрі. Так покутське місто стає зразковим на Галичині та прикладом для всього кресового краю. На початку XX століття Городенка за кількістю населення була третьою після Станіславова (Івано-Франківська) та Коломиї.
Такі факти озвучив під час презентації двадцять дев’ятого літературного-краєзнавчого та мистецького альманаху «Ямгорів» краєзнавець, засновник та головний редактор часопису Володимир Никифорук (на знімку).

До його випуску долучилася потужна редакційна колегія, зокрема володар журналістської відзнаки «Золоте перо» та колишній гендиректор Івано-Франківської ОДТРК «Карпати» Володимир Приймак, науковець Роман Лучицький, письменник Василь Бабій, художник Ігор Михайлюк. А ще — когорта митців, авторів, краєзнавців. Ті, хто пліч-о-пліч, від першого випуску «Ямгорова» в 1989-му й досі, наповнює альманах своїми творами. Це і колишній директор Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею Михайло Паньків, старший науковий співробітник Інституту гідробіології НАН Олександр Каглян. Ті, хто славить край на мистецькому поприщі, як-от майстриня Марія Давибіда, й ті, хто примножує здобутки на сільськогосподарських нивах (директор ДП «Обрій» Василь Боднарчук), будує дороги (директор ТОВ «Шляховик» Василь Симчич), розвиває власний бізнес (гендиректор «Ковальських майстерень» Богдан Новосельський), створює робочі місця.
Володимир Никифорук тим часом виношує плани на наступний, ювілейний випуск «Ямгорова», стрижень якого вже окреслено. Немає сумніву в тому, що знову на читачів чекатимуть несподіванки: які ще незвідані досі глибини, скарби Покуття, до якого належить Городенківський район, відкрив той чи інший автор, які молоді імена засяяли на сторінках «Ямгорова». Здається, це джерело стає щораз дужчим і дужчим. «Щоб, як несе свої води до потужного Дністра невеличка річка Ямгорів, розносити світами славу про наш Покутський край», — підсумовує свою роботу Володимир Никифорук.

Фото автора.