Новий навчальний рік у Португалії розпочинається у середині вересня, тоді ж сідають за парти учні українських суботніх і недільних шкіл.

Свято першого дзвоника вже відбулося у культурно-освітньому центрі «Світлиця», що в місті Касень (округ Лісабон). Школі виповнилося десять років -- кожен з них учні та вчителі розпочинали в українському вбранні. Батьки дітей також не зраджують гарній традиції. Ось і цього разу різноманітні узори на сорочках та блузах, як візитні картки, нагадували про регіон, котрий представляли учасники урочистостей (на знімку). Заняття у «Світлиці» відвідують діти українців, які прибули в Португалію з Буковини, Прикарпаття, Поділля, Слобожанщини, Закарпаття, Таврії.

Традиційно найбільше уваги приділяють першокласникам, яких у цьому році  18. Квіти і подарунки «першачки» отримали не тільки від дирекції школи та культурно-освітнього центру «Світлиця». Представники волонтерської групи «Відкрите серце» подарували пазли, з елементів яких можна скласти карту України. Меценат Марія Старченко вручила дітям набори солодощів.

-- Хвилюючим цей день став не тільки для учнів, їхніх батьків, учителів, -- розповіла представниця групи волонтерів «Відкрите серце» Олена Бабич. -- Волонтери також хвилювалися. Дуже хотілося створити щиру атмосферу, яка б запам’яталася кожному надовго. Сподіваюся, нам це вдалося.

Навчання у «Світлиці» дає можливість дітям українців, які проживають у Португалії, вивчати рідну мову, історію країни, традиції свого народу. Випускники отримують атестат державного зразка про середню освіту, мають можливість складати тести ЗНО, за результатами якого можуть йти навчатися у місцеві та українські виші. Культурно-освітній центр успішно співпрацює з Міжнародною українською школою, саме завдяки такій співпраці випускникам видають атестати державного зразка.

-- Горджуся батьками, які тут, далеко від рідної землі, обирають для навчання своїх дітей українські школи, -- каже директор «Світлиці» Любов Піхо. -- Не тільки тому, що довіряють нашому колективу, кожному з учителів. Для хлопчиків і дівчаток це додаткові навантаження, бо ж вони здобувають освіту ще й у португальських школах. Зате їхні старання окупляться у майбутньому сторицею. Найважливіше -- вони виростають патріотами рідної землі, не забувають, чийого вони  роду.

Лісабон.

Фото Олени БАБИЧ.