Так прокоментувала вирок Верховного Суду РФ, який розглядав скаргу українця, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці. «Верховне псевдосудилище над Романом Сущенком пройшло без несподіванок. Кремль залишив в силі сфабрикований вирок за сфабрикованою справою», — написала політик.

«Влітку українській ом-будсвумен Людмилі Денісовій московський суд двічі відмовив у побаченні з Романом за надуманими підставами — мовляв, справа оскаржується в суді вищої інстанції і тому ніякі побачення неможливі. Цікаво, що зараз вигадають потомки кдбістів, щоб не допустити до Романа і інших бранців Кремля Уповноважену з прав людини», — зауважила І. Геращенко.

«Україна ніколи не визнає цей нікчемний вирок і докладатиме всіх зусиль, аби витягти Романа, Олега, інших бранців Кремля з російських тюрем. Теоретично — остаточний вирок відкриває шлях до процедури помилування і передачі Романа. На практиці — все залежить виключно від волі Путіна», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

***

МЗС України черговий раз назвало рішення Верховного суду РФ стосовно журналіста Укрінформу незаконним та політичним. «Ілюзій щодо «вироку» журналісту Р. Сущенку не було. Незаконне і політичне рішення. Висловлюємо протест РФ, боремось далі», — написала речниця зовнішньополітичного відомства Мар’яна Беца у Твіттері. 

А депутат Європарламенту, співголова парламентської асамблеї Euronest Ребекка Гармс порівняла вирок з репресіями за сталінської епохи. «Москва сьогодні. Як у сталінську епоху. Вирок українському журналісту Роману Сущенку», — написала вона у Твіттері.

Нагадаємо, ФСБ Росії 30 вересня 2016 року затримала в Москві кореспондента Укрінформу Р. Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки і звинувативши в шпигунстві.