ПАТ «Укрнафта» — одна з дуже небагатьох компаній в Україні, яка своїми силами здатна проводити операції потужного гідророзриву пласта (ПГРП), завдяки яким видобуток нафти зі свердловини може зрости в рази. І річ навіть не в тім, що їх проведення коштує дуже дорого, а й у тім, що для цього потрібні фахівці вищого рівня й складний та спеціалізований флот.

Суть цієї операції така: у свердловину закачують рідину, яка розриває пласт — породу з багатьма тріщинами, котрі пов’язані між собою. Завдання гідророзриву — збільшити ці тріщини та утворити нові, котрі збільшують приплив вуглеводнів у свердловині.

Коли нафтогазовий пласт розривають, то в нього закачують пропант (гранули діаметром від 0,4 до 1,2 мм) — він тривалий час не дає зімкнутися тріщинам.
Загалом від початку 2018 року 

«Укрнафта» вже провела дев’ять ПГРП на свердловинах Східного та Західного нафтових регіонів. Зокрема, здійснені роботи на свердловині № 24 Південно-Гвіздецького родовища та № 1004 Битків-Бабченського родовища НГВУ «Надвірнанафтогаз». На 10-й свердловині Заводівського родовища НГВУ «Бориславнафтогаз» та двох свердловинах НГВУ «Долинанафтогаз» — № 179 Північно-Долинського родовища та № 110 Струтинського. Останні дві операції, проведені в червні-липні, дали змогу збільшити середньодобовий видобуток нафти на 25 тонн за добу. Додатковий накопичений видобуток нафти в липні-серпні становив понад тисячу тонн. До кінця року планується здійснити щонайменше 18 таких операцій.

Наприкінці літа «Укрнафта» розпочала проводити ПГРП на родовищах Східного нафтогазового регіону. Так, наприкінці серпня провели два потужні ГРП на свердловині № 43 Прилуцького та свердловині № 86 Богданівського нафтогазоконденсатних родовищ НГВУ «Чернігівнафтогаз». У вересні такі операції здійснили на свердловині № 121 Великобубнівського родовища та на свердловині № 507 Бугруватівського родовища НГВУ «Охтирканафтогаз». Спостерігати за останнім ПГРП вдалося й кореспонденту «Голосу України».

«До ремонту добовий дебіт цієї сверд-ловини становив 0,3 тонни. Після ПГРП сподіваємося збільшити видобуток до 8 тонн», — розповів в. о. начальника цеху капітального та підземного ремонту свердловин ПАТ «Укрнафта» В’ячеслав Краснорудський (на знімку).

Про економічні аспекти ПГРП запитуємо директора бізнес-підрозділу «Схід» ПАТ «Укрнафта» Сергія Наслєднікова. А саме — чому операції, які суттєво збільшують видобуток нафти, проводять не так часто?

— Тут є технічний та геологічний нюанси. Не на кожній свердловині така операція можлива, — пояснює Сергій Наслєдніков. — Тому серед усього фонду Бугруватівського родовища (а тут 168 свердловин) було обрано лише декілька, на яких можна провести ПГРП. Якщо вони дадуть позитивний результат, й наші очікування справдяться, тоді розглядатимемо низку наступних свердловин. Такі заходи досить дорогі. Якщо говорити з точки зору економіки, усе, що відбувається на цій свердловині, обходиться майже в 2,3 млн грн. Тож ми повинні впевнитися, що отримаємо прибуток від проведення цієї операції. Тоді вже прийматимемо рішення по інших свердловинах. Загалом по східному регіону цього року ми запланували ще шість таких ПГРП на різних родовищах.

— Як швидко може окупитися інвестиція в ПГРП, якщо отримаєте очікуваний результат?

— Якщо отримаємо прогнозовані 8 тонн нафти на добу, то окупність цієї операції буде вже за два місяці. Тому найважливіше — технічно грамотно її провести, щоб справдилися розрахунки й одержати бажаний ефект.

Проектування та проведення цієї надскладної операції було здійснено силами спеціалістів «Укрнафти», у тому числі технічних фахівців нафтогазовидобувних управлінь, підрозділів нафтопромислових сервісів, Науково-дослідного і проектного інституту та департаменту інтегрованого керування родовищами. Для проведення ПГРП «Укрнафта» використовує власний флот ГРП, що включає три розривні агрегати FC-2251 та один H-5010, цементувальний агрегат УНБ-160х40, змішувач MC-60, блок маніфольдів IC-320, станцію контролю і керування ES-22-ACD.

До речі, ПГРП на 507-й свердловині проводили напередодні Дня працівника нафтогазової промисловості. Тож замість свята у працівників цеху капітального та підземного ремонту свердловин ПАТ «Укрнафта», які власне проводили ПГРП, був надзвичайно відповідальний робочий день. Залишається сподіватися, що надзвичайні зусилля, які нафтовики вклали в проведення цієї операції, увінчаються прогнозованим збільшенням видобутку, що своєю чергою збагатить не лише компанію та державний бюджет, а й місцеві громади.

«Голос України» не раз повідомляв про те, що принцип розподілу рентної плати за видобуток нафти та газу відтепер передбачає перерахування 95 відсотків рентних платежів до загального фонду державного бюджету, а 5 — до місцевих бюджетів. При цьому 2 проценти доходів від ренти спрямовуються в районні бюджети, а 3 — до бюджетів міст обласного значення, бюджетів об’єднаних територіальних громад за місцем видобутку природних ресурсів. Таким чином, механізм розподілу ренти дає змогу громадам отримати частину доходів від видобутку нафти та газу. За останніми оцінками, 2018 року «Укрнафта» сплатить майже 6,4 млрд грн ренти, а отже, до бюджетів областей, районів та громад надійде приблизно 320 млн грн доходів від рентних платежів. Проте якщо зростатиме видобуток, то збільшаться й доходи місцевих громад.

Наша довідка

Бугруватівське — найбільше родовище нафти в Україні, належить до Талалаївсько-Рибальського нафтогазоносного району. Розташоване на території Охтирського району Сумської області. Уперше Бугруватівське підняття було виявлено в результаті сейсморозвідувальних робіт у 1959—1961 роках. Під час повторних сейсмогеологічних досліджень у 1968—1972 роках було уточнено положення Бугруватівського підняття, і 1972-го Бугруватівська площа була підготовлена для проведення пошуково-розвідувальних робіт.
1973 року Охтирським Управлінням бурових робіт Бугруватівська площа була введена в розвідку глибоким бурінням, і в травні 1974-го із свердловини № 1 отримано перший приплив нафти з горизонту В-14. Промислову розробку родовища розпочато 1984 року.
Складність Бугруватівського родовища полягає в блочному формуванні продуктивних покладів, неоднорідності колекторських властивостей як по латералі, так і по вертикалі, а також у специфіці фізико-хімічних властивостей нафти (наявності покладів високов’язкої нафти). За складністю геологічної будови, фазового стану вуглеводнів, умовами залягання і мінливістю властивостей продуктивних пластів Бугруватівське родовище належить до дуже складних.
Спеціальний дозвіл на користування надрами цього родовища належить ПАТ «Укрнафта» (НГВУ «Охтирканафтогаз»). Початкові загальні запаси родовища — приблизно 53 млн тонн нафти. За інформацією державного науково-виробничого підприємства «Геоінформ України», залишкові видобувні запаси вуглеводнів станом на початок 2018 року становлять 8,7 млн тонн нафти та 375 млн м3 нафтового газу. Накопичений видобуток нафти — майже 12 млн тонн, нафтового газу — понад 1 млрд м3. Поточна частка Бугруватівського родовища в загальному видобутку компанії становить 22% по нафті.

Про компанію

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства в загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом у першому півріччі 2018 року становила 64,8%, частка в загальному видобутку газу — 5,1%. На балансі підприємства перебувають 30 бурових установок, 1926 нафтових і 168 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».

Робоча нафтова «качалка» на Бугруватівському родовищі.

 

Під час проведення ПГРП.

Фото автора.