Сєверодонецьк:

На Луганщині визначено алгоритм надання компенсації сім’ям, будинки яких зруйновані в результаті вибуху на військовому складі боєприпасів, що стався у Сватовому три роки тому. Однак частина містян досі не отримала компенсації за пошкоджені оселі. Сватівчанин Олег Рибалкін — один із них. Уже понад тиждень він проводить акцію під вікнами Луганської ОДА, вимагаючи компенсації за зруйноване житло.
— Під час пожежі на складі боєприпасів Міноборони мій будинок зазнав великих пошкоджень, але за всі три роки, куди я не звертався, коштів на його відновлення так і не отримав. А звертався я і в штаб з ліквідації наслідків НС, і до місцевих органів, і до Прем’єр-міністра України, і до військових... Усі відомства посилалися один на одного й обіцяли. Знаю, що Кабмін виділяв кошти на відновлення об’єктів, однак до мене та ще трьох постраждалих вони не дійшли. Сусідський дім, зокрема, вигорів повністю, але люди теж нічого не отримали, — зазначає Олег Рибалкін. — За збігом обставин, оскільки це був кінець року, гроші повернулися в казну і на приватний сектор не були використані. А в січні 2018-го штаб з ліквідації наслідків у Сватовому був скасований, як такий, що виконав свої повноваження. І я просто не знаю, що робити, до кого звертатись. Стою вже восьмий день. Не бачу іншого виходу, аби примусити владу виконувати свої обов’язки. Стоятиму до кінця.
На нараді в ОДА було розглянуто ситуацію щодо надання матеріальної компенсації сім’ям, які досі її не отримали. Знову йшлося про визначення джерела фінансування відшкодування збитків цим родинам та розробку механізму компенсації. Сватівську райдержадміністрацію зобов’язали допомогти родинам підготувати пакет документів на соціальну підтримку, а з обласного бюджету мають виділити кошти для проведення експертизи щодо встановлення збитків. На підставі цього експертного висновку буде визначена сума для повного відновлення приватних житлових будинків, які розташовані по вулицям Щорса, Коваленка та Трударів.
Слід зазначити, що за період 2015—2018 років на заходи, пов’язані з ліквідацією надзвичайної ситуації у Сватовому, з обласного бюджету виділено 32 млн грн.

На знімку: Олег Рибалкін проводить акцію протесту під стінами ОДА.

Фото автора.