Європейський парламент підтримав запровадження санкційної процедури проти Угорщини у зв’язку з тривалим порушенням правил та цінностей Євросоюзу Будапештом. За доповідь, яка закликає покарати Угорщину, проголосувало 448 євродепутатів, 197 виступили проти, 48 — утрималися, інформує «Європейська правда». 

В доповіді засуджувалися тиск на незалежні медіа країни, усунення від посад незалежних суддів, унеможливлення роботи неурядових організацій, які надають допомогу мігрантам та біженцям, збагачення членів уряду та їхніх родин за рахунок європейських фондів та інші порушення.
У свою чергу міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Європарламенту є дрібною помстою європейських політиків за міграційну політику Будапешта. Текст заяви розміщено на сайті угорського уряду. За словами Сійярто, Угорщину і угорський народ засудили тому, що «ми показали, що міграція не потрібна, і міграція може бути зупинена». Очільник МЗС додав, що розглядаються необхідні засоби правового захисту. Також він зазначив: голосування стало переконливим доказом, що абсолютна більшість євродепутатів підтримують міграцію.
Після цього рішення Європарламенту Рада ЄС повинна почати власне розслідування порушень Будапештом цінностей ЄС. Якщо статтю 7 Лісабонського договору буде активовано стосовно Угорщини, її можуть позбавити права голосу в Раді ЄС. Раніше Єврокомісія запустила схожу санкційну процедуру проти Польщі через порушення верховенства права. Тому не дивно, що в міністерстві закордонних справ РП заявили: Варшава протистоятиме будь-яким санкціям ЄС проти Угорщини, яку звинувачують у порушенні правил блоку щодо демократії. «Кожна країна має суверенне право робити внутрішні реформи, які вона вважає за потрібне», — йдеться у заяві, опублікованій прес-службою відомства. У МЗС зауважили, що дії, спрямовані проти країн-членів, ведуть лише до поглиблення розбіжностей у ЄС, збільшуючи тим самим недовіру громадян до європейських інституцій.

***

Окрім того, в середу президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виголошував своє щорічне послання Європарламенту про стан справ у ЄС, яке стало останнім перед виборами до ЄП навесні 2019 року. Він заявив, що хоче досягти відчутного прогресу в зміцненні зовнішньої політики ЄС. Утім, як інформує «Європейська правда», в контексті зовнішньої політики Жан-Клод Юнкер жодним чином не згадав ані про Росію, ані про Україну, ані про «Східне партнерство», що відверто здивувало європарламентаріїв. У своєму виступі він назвав Європу «охоронцем миру», який має відкинути перебільшений націоналізм, що руйнує європейський проект. Також президент ЄК виступив за застосування голосування кваліфікованою більшістю за рішення у сфері зовнішньої політики, щоб уникнути ситуацій з блокуванням рішень однією державою. Стосовно Брексіт Жан-Клод Юнкер заявив, що Британія після виходу з ЄС не може користуватися такими ж привілеями, як держави-члени, однак для Євросоюзу вона ніколи не стане звичайною третьою країною.

До речі

Європейська народна партія, найбільша фракція у Європейському парламенті, номінувала незаконно ув’язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова на здобуття премії Сахарова. Ім’я лауреата оголосять наприкінці жовтня. Премія Сахарова за свободу думки є щорічною відзнакою ЄП. Вона започаткована 1988 року і вручається в чотирьох областях, зокрема в області захисту прав людини і її основних свобод.