Минулого тижня в Сербії від західнонільської лихоманки померли чотири особи, а загальна кількість загиблих від цієї хвороби нинішнього року сягнула 26. При цьому в країні, як зазначає македонське інформаційне видання «Максфакс», зареєстровано 286 випадків зараження цією недугою.
Більшість захворілих становлять жителі Белграда. Комарі, яких вважають основними переносниками вірусу західнонільської лихоманки, поширили її і на інші країни балканського регіону. Хворі на малярію зареєстровані в Хорватії, Словенії, Боснії і Герцеговині.
У країнах Європейського Союзу налічується майже 800 заражених. Найбільше людей із цим захворюванням перебувають під пильним спостереженням лікарів в Італії — 327, Греції — 168 та Угорщині — 134. 44 людини померли: з них у Греції — 18, в Італії — 13 і Румунії — 12. Асоціація медиків Афін навіть закликала уряд Греції терміново розробити план дій з усунення загрози поширення цієї епідемії у країні. Як зазначив голова асоціації Георгас Патуліс, зараз Греція «геть беззахисна» перед наступом комарів, і влада, хоча й з величезним запізненням, має все-таки розпочати роз’яснювальну кампанію про загрозу, що її поширюють комахи. Бездіяльність уряду може призвести не тільки до нових смертей, а й завдати нищівного удару по туристичній галузі. Адже ніхто не захоче їхати на відпочинок і екскурсії до країни, де можна заразитися смертельною недугою.
Епідеміологи попереджають, що й у теплі вересневі дні комарі продовжують розносити вірус західнонільської лихоманки, і лише з настанням холодів ризик зараження значно знижується.