Посольство України в Софії виступило із заявою у зв'язку з незаконним відвідуванням тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим представниками певних політичних партій і журналістів Болгарії.

У ній наша дипломатична місія категорично засудила нелегітимну поїздку до Криму делегації, до складу якої увійшли  депутати від партії «Атака» -- Х. Маринов і від Болгарської соціалістичної партії -- В. Добрев, які також прихопили із собою журналістів і громадських діячів В. Вацева, В. Христову, В. Діреву, Х. Георгієва і Р. Петкова. Посольство України зробило ще одну рішучу спробу пояснити любителям за чужий рахунок прокотитися до Криму, що російська окупаційна влада цинічно використовує етнічних болгар, котрі живуть на півострові, їхні історичні зв'язки зі своєю Батьківщиною, для виконання гібридної кампанії. Вона розроблена в Кремлі й спрямована на легітимізацію статусу віроломно й незаконно «приєднаного» до Росії українського регіону.  

Доказом цього і є проведення на території тимчасово окупованого Криму Тижня болгарської культури, який пособники окупантів провели з 7 по 11 вересня і запросили на нього представників політичних сил Болгарії, котрі вважають дії Москви із захоплення чужих територій і перекроювання кордонів у Європі цілком прийнятним актом.

Дипломатичне представництво нашої країни в Болгарії ще раз нагадало, що перетинання кордону анексованої Росією частини території України є порушенням її законодавства й загальноприйнятих норм міжнародного права. Так, Росія цинічно зневажає їх і заохочує деяких політиків нечисленних країн порушувати Статут ООН, Резолюції Загальних зборів ООН «Територіальна цілісність  України» (ухвалена 27 березня 2014 року) і «Ситуація із правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь» (від 19 грудня 2016 року), а також Бакинську декларацію і резолюції Парламентської асамблеї ОБСЄ, які, між іншим, підтримала й Республіка Болгарія.

Крім цього, Україна, як і Болгарія, має право визначати порядок в'їзду на свою територію. Згідно зі статтею 10 Закону України «Про дотримання прав і свобод громадян і правого режиму на тимчасово окупованих територіях України» в'їзд іноземних громадян на тимчасово окуповані території і виїзд із них допускається тільки за спеціальним дозволом Державної міграційної служби України через певні контрольно-пропускні пункти. В разі порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповані території України й виїзду з них порушники підпадають під відповідальність, передбачену Кодексом України про адміністративні порушення та Кримінальним кодексом.

Посольство України ще раз закликало громадян і представників усіх галузей влади й політичних партій Республіки Болгарія утриматися від відвідування окупованого Криму, а також від контактів з незаконною окупаційною владою півострова.

Слід зазначити, що саме політична партія «Атака» демонстративно порушує закони України. Її представники не раз вирушали до окупованого Криму і Донбасу, не повідомляючи про це українську владу. Лідер партії Волен Сидеров у квітні цього року побував на економічному форумі в Ялті, який проводила окупаційна влада. Там він зустрічався зі ставлеником російських окупантів Сергієм Аксьоновими й навіть вів із ним переговори про розвиток туризму, майбутні економічні відносини і обіцяв йому підтримку в майбутньому. Представник правлячої в Болгарії коаліції, який отримує дрібні нагороди в Москві за лобізм російський інтересів, свідомо ігнорує думку світової громадськості про те, що Автономна Республіка Крим була віроломно захоплена російськими військами, котрі організували незаконний референдум, а потім приєднали півострів до Росії. У Криму В. Сидеров зробив кілька епатажних заяв із приводу відносин з Росією і висловив невиправданий оптимізм, що після наступних європейських виборів у Європарламенті зросте присутність патріотичних (читай  націоналістичних. -- Ред.) консервативних партій, на кшталт «Атаки», які  впливатимуть на свої уряди для налагодження відносин із країною-агресором, якою є путінська Росія. Шкода, що пан Сидеров, який вважає себе великим болгарським політиком, потрапив у залежність від путінського режиму й не хоче зрозуміти, що Путін і його поплічники, які співчувають йому в різних країнах, ігнорують міжнародні норми права й грубо порушують установлений світовий порядок. Не відомо, що заспівав би цей діяч, якби Путін продовжив побудову «Руского міра», відновлення СРСР і соціалістичного табору суворого режиму? Україна перший удар країни-агресора прийняла на себе й зруйнувала путінські плани щодо створення Малоросії, установлення контролю над країнами, які входили до СРСР і ненависний табір, створений одним з кумирів Путіна -- Сталіним. Сумно, що політик країни Євросоюзу добровільно зараховує себе до цієї безславної когорти диктаторів і агресорів.