У Гадяцькому районі, що на Полтавщині, три колишні сільради — Сергіївська (донедавна Краснознаменська), Розбишівська та Качанівська — вирішили згуртуватися в об’єднану територіальну громаду влітку 2016 року. А перші вибори керівника Сергіївської ОТГ відбулись у грудні. Тож повноцінно об’єднана громада запрацювала фактично з 2017-го. Однак за підсумками минулого року в загальнообласному рейтингу вона посіла восьме місце. А на всеукраїнському рівні в такому само переліку з понад 360 потенційних конкурентів опинилась у першій півсотні. Завдяки чому?

Ці лелеки вгніздилися поруч із подвір’ям школи та дитсадка в Розбишівці.

 

Голова Сергіївської ОТГ Ігор Лідовий (ліворуч) і керівник комунального підприємства громади Анатолій Кавун.

Фото автора.

Працювати «напоказ» чи на перспективу?

Голова громади Ігор Лідовий не приховує, що допомогла в цьому їхня воістину золота земелька. Йдеться не лише про масні чорноземи, на яких місцеві аграрії отримують чималі доходи. Зокрема, й для сплати земельного податку, який у структурі надходжень до бюджету громади займає левову частку. Водночас у надрах цієї землі «визріли» неабиякі запаси вуглеводнів. Тож у Качановому вгніздилися п’ять підприємств нафтогазового комплексу. А це й високооплачувані робочі місця та, відповідно, податки на доходи фізичних осіб, і віднедавна помітний доважок у скарбницю ОТГ від ренти.
За таких умов громада тримається на власних фінансових «китах» досить упевнено. Скажімо, 2016-го, тобто до об’єднання, загальний річний бюджет трьох згаданих сільрад становив дев’ять з половиною мільйонів гривень. А вже наступного року тільки перевиконання запланованих надходжень до скарбниці Сергіївської ОТГ сягнуло майже 12 млн грн. Загалом її кошторис торік «підскочив» до понад 33 млн 461 тис. грн. Зрозуміло, що в ньому є вагома частка державної підтримки.
Однак і власні доходи громади невпинно зростають. Зокрема, з 16 млн 172 тис. грн, які надійшли в скарбницю ОТГ за перше півріччя нинішнього року, понад 10 млн 765 тис. грн «заробила» вона сама. При цьому останній показник порівняно з відповідним періодом минулого року збільшився на 736,7 тис. грн, тобто на понад 7 відсотків. На що витрачають тут ці та інші кошти? Не секрет, що в багатьох ОТГ, як то кажуть, відчувши смак грошей, поспішають «кинути» їх на зовнішні ознаки благополуччя. Тож і з’являються там дорогущі спортмайданчики зі штучним покриттям, модерні офіси, басейни, фонтани...
Усе те, звісно, тішить око, стає атрибутом престижу для керівників. Та не дає відповіді на головне для сільських громад запитання: хто плаватиме в тих басейнах і милуватиметься фонтанами завтра, через 10 чи 20 років? Надто за умов постійного знелюднення наших сіл. Адже не лише в Сергіївці смертність істотно переважає народжуваність…

Лікарю, отримай «свої» десять тисяч, авто й трикімнатну квартиру

За таких обставин у новоствореній Сергіївській ОТГ одразу взялися за розробку й реалізацію програм, покликаних поліпшити демографічну ситуацію і, власне, подбати про перспективу громади. Та чи можна цього досягти, коли, скажімо, у двох тамтешніх амбулаторіях сімейної медицини і трьох фельдшерсько-акушерських пунктах працював один фаховий лікар? Іншого, щоб «закрити» вакансію бодай у другій амбулаторії, шукали довго. Зрештою після створення ОТГ депутати ухвалили рішення, згідно з яким дипломованого спеціаліста за кошти громади забезпечували трикімнатною квартирою, службовим автомобілем і зарплатою не менше 10 тисяч гривень.
Тоді, на початку 2017 року, йшлося про вагомі щомісячні доплати, завдяки яким скромна ставка сімейного лікаря «доростала» до цієї пристойної суми. За таких умов згадану вакансію заповнили майже одразу. До них із сусідньої області переїхав молодий, енергійний, перспективний фахівець. Сьогодні до обіцяної громадою суми він отримує ще один доважок у розмірі 3,5 тис. грн як найефективніший сімейний лікар району. Звісно, такі само умови оплати праці забезпечили і його колезі, котра працює в амбулаторії іншого села.
Водночас, аби не допустити закриття ФАПів, саме громада утримує трьох медсестер. «Господи» останніх оновили й постійно поповнюють новим сучасним обладнанням. Скажімо, тільки-но реконструйований ФАП у Качановому став справжньою «лялечкою». В цьому журналісти переконалися на власні очі, коли відвідували Сергіївську ОТГ в рамках проекту «Пульс», що реалізується Асоціацією міст України. Медсестра Оксана Москаленко показала медійникам щойно придбаний електрокардіограф вартістю 50 тис. грн, який уже підключили до Інтернету.
Ще одне своєрідне «ноу-хау», яке стимулює поповнення довколишніх сіл, запровадили в Сергіївській ОТГ з початку нинішнього року. На кожну новонароджену чи всиновлену дитину сім’ям земляків виплачують по 10 тисяч гривень. За перше півріччя такі виплати з бюджету громади отримали вже шість місцевих родин. Звісно, тут сподіваються на те, що невдовзі їх доведеться робити частіше… Задля цього в Сергіївку та інші села громади активно запрошують молоді сім’ї. Тут готові допомогти прибульцям із придбанням житла й забезпеченням роботою, якої вистачає.
Адже села потребують кваліфікованих працівників і підприємливих людей. Задля появи останніх у громаді створили Фонд підтримки підприємництва, який почав діяти з нинішнього року. Кожен, хто наважиться розпочати власну справу, може розраховувати на фінансову допомогу, що надається на поворотній основі, в розмірі до 300 тисяч гривень. При цьому її отримувач зобов’язується створити певну кількість нових робочих місць (одне — на 50 тис. грн позички).
Один із підприємців уже скористався такою підтримкою, облаштувавши у викупленому під магазин приміщенні в Сергіївці ще й міні-пекарню, в якій працюватимуть шестеро земляків. 
Водночас потенційним інвесторам пропонують вільні площі для втілення їхніх масштабніших проектів. Ділових людей, скажімо, зацікавила заболочена ділянка землі, на якій вони збираються спорудити сонячну електростанцію потужністю до п’яти мегават. Уже обговорювалися варіанти будівництва заводу з виробництва пелет, відкриття швейного цеху тощо.
Керівник громади після відвідин Німеччини та знайомства з місцевою економікою цієї країни мріє про те, щоб подібне мале підприємництво запанувало й у довколишніх селах. Адже йдеться не лише про додаткові джерела надходжень до скарбниці ОТГ. Ще важливіше забезпечити самозайнятість населення, відродити в селян віру в те, що пристойні кошти можна заробити й удома та жити на отчій землі в достатку. Надто за умов, коли після створення об’єднаної громади мешканці її сіл відчули реальні зміни на краще.
Ні, фонтанів і суперсучасних спорткомплексів чи басейнів у Сергіївці, Качановому та Розбишівці поки що немає. Однак на ремонти, причому не лише ямкові, сільських доріг торік витратили 2,3 мільйона гривень. Цьогоріч на їхнє поступове оновлення виділили 2,5 млн грн, а згодом «приплюсували» до них іще 625 тис. грн. Створили також дорожню бригаду, яку вже встигли «озброїти» віброплитою, вітродувкою, спеціальною фрезою та відвалом для розчищення снігу.

Щоранку — склянка молока для молодших школяриків

Водночас капітально ремонтують дитсадок у Качановому. Цей перелік точок докладання зусиль керівництва ОТГ та її мешканців далеко не повний. Хоча, звісно, не всі проекти вдається реалізувати одразу. Певно, наймасштабніший із них стосується розчищення річки Хорол та створення біля неї відпочинкової зони. Оскільки йдеться про необхідність витрачати мільйони гривень, це питання винесли на загальне обговорення у громаді.
Разом з тим не потребує жодних дискусій, скажімо, пріоритетність поліпшення умов для навчання та виховання юних земляків у тамтешніх освітніх закладах. Тож коштів на це тут не шкодують. Причому не лише тоді, коли йдеться про заміну застарілих вікон і дверей у школах та дитсадках. Голова громади, педагог за фахом Ігор Лідовий із особливою гордістю говорить про придбання за півмільйона гривень дванадцяти мультимедійних комплексів із «розумними» дошками, якими повністю забезпечили учнів молодших класів.
А з 15 січня нинішнього року в загальноосвітніх навчальних закладах Сергіївської ОТГ почала діяти програма «Шкільне молоко». Завдяки їй усі учні початкових класів під час навчання щоранку безплатно отримують склянку молока та булочку. Тож, мабуть, є глибока символіка в тому, що сім’я лелек вгніздилася просто біля подвір’я розбишівських школи та дитсадка. У громаді впевнені в тому, що невдовзі ці птахи прилітатимуть у їхні села частіше.

Полтавська область.