Синьо-жовті прапори, яскраві вишиванки, мелодійні українські пісні знову заполонили вулиці Барселони, де з 11 по 16 вересня проходить IV Міжнародний фестиваль української культури «UCRAINA FEST». Цьогоріч у ньому беруть участь близько 300 осіб із дев’яти країн світу. Україна делегувала на фестиваль посланців Київщини, Харківщини, Волині, Тернопілля та Прикарпаття.

На знімку: в Іспанії  проходить IV Міжнародний фестиваль української культури «UCRAINA FEST».

Фото надано Лесею Горовою.

Розпочалося дійство ходою вулицями приморського міста Мальград де Мар, де просто неба відбулися демонстрація національних строїв різних регіонів України та концерт.
У дні фестивалю, що відбувається за підтримки Генерального консульства України в Барселоні, міської ради Барселони, Української асоціації «Джерело» (Іспанія) та Товариства «Україна-Світ», заплановано низку концертів на різноманітних площадках, у яких візьмуть участь народні артисти України Володимир Талашко, Леся Горова, Світлана Мирвода, заслужений артист Юрій Вернигор, народні й аматорські колективи, зустрічі з митцями в українських школах, флешмоби, виставки ремесел та майстер-класи, де навчатимуть бажаючих робити ляльки-мотанки, розписувати яйця, в’язати кошики, різноманітні конкурси. На свій майстер-клас запрошує і іконописець Володимир Шерстій з Тернопільщини.
— Щороку збільшується кількість учасників фестивалю та гостей, — каже голова секретаріату Товариства «Україна Світ» Алла Кендзера. —«UCRAINA FEST» приймає їх з Канади, Угорщини, Польщі, Грузії, з різних куточків Іспанії, де ми вже маємо багато друзів. Адже серед учасників фесту не тільки українці з різних країн, а й місцеві мешканці. Вони не лише виступають зі сцени, а й вивчають українські пісні, танці, беруть участь у наших флешмобах. Така народна дипломатія дуже важлива сьогодні — через культуру ми показуємо пересічним європейцям, що Україна багата на традиції, що це мирна країна, а українці співучі й толерантні люди.
І хоч Каталонія вчетверте приймає фестиваль української культури, зазначає Алла Кензера, тут не перестають захоплюватися і дивуватися талантам гостей, мелодійності наших народних пісень, грації танцюристів, красі гопака. Ще один об’єкт захоплення — вишиванки та народні ремесла, які в багатьох європейських країнах втрачені.
Із Києва українці привезли в далеку країну вишиту карту Україну — як символ неподільності земель та непорушності державних кордонів і «Герб миру».
Про мир і любов співала на відкритті фестивалю і Леся Горова, автора гімну фестивалю. «Родзинкою» його стала й українська кухня — гостей фесту частують борщем, варениками, голубцями.