Апеляційний суд Англії відправив на новий розгляд позов Росії до України про стягнення заборгованості з євробондів на 3 млрд доларів, повідомляє Bloomberg. Йдеться про так званий «борг Януковича» в розмірі зазначеної суми, яку уряд екс-президента України Віктора Януковича позичив у Росії в останні місяці перебування при владі.

Апеляційний суд вирішив, що суддя першої інстанції помилково не став брати до уваги позицію Києва про те, що видача трьох мільярдів доларів була частиною політики Кремля та має розглядатися як політичний хабар. Відтак апеляційний суд став на бік України, проте ухвалив рішення продовжити розгляд справи за повною процедурою.
«Одностайні висновки Апеляційного суду надають Україні можливість представити перед судом свою давно відстоювану позицію про те, що угоди стосовно єврооблігацій на суму три мільярди доларів США є нікчемними та не підлягають примусовому виконанню», — йдеться у коментарі в. о. міністра фінансів України Оксани Маркарової, розміщеному на сайті відомства.
Нагадаємо, суд першої інстанції ухвалив рішення, що політична складова надання Україні коштів не може впливати на рішення України не виплачувати борг Росії.