Апеляційний суд Швеції скасував тимчасове призупинення рішення арбітражу, згідно з яким «Газпром» (РФ) має сплатити НАК «Нафтогаз України» 2,6 млрд доларів за позовом щодо транзиту газу, повідомив головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці у Фейсбуці. «Ми ще раз довели всім, що «Газпром» має невідкладно виконати рішення арбітражу. Ну, а поки що ми продовжуємо примусове виконання», — додав Ю. Вітренко.
Зі свого боку прес-служба «Нафтогазу» зазначила, що «Газпром» може припинити процес примусового стягнення, сплативши заборгованість добровільно. При цьому на сьогодні на заборгованість російської компанії нараховані відсотки в сумі 104 млн доларів.
«У своєму рішенні суд зазначив, що воно не підлягає оскарженню. Сьогоднішнє рішення також означає, що суд вважає малоймовірним успіх «Газпрому» в апеляції рішення Стокгольмського арбітражу з транзитного контракту з «Нафтогазом». Ця апеляція розглядається в тому самому суді», — йдеться в повідомленні.
Ю. Вітренко у Фейсбуці також повідомив, що у Великій Британії було заарештовано «заморожені акції «Північного потоку-1».