Медики прифронтових територій розповідають, що останнім часом їхнє населення переживає постстресовий стан, отже, випадки інсультів, цукрового діабету, онкологічних захворювань дедалі поширюються. В той же час в деяких населених пунктах медсестри та фельдшери працюють без лікарів, отже, подекуди їм доводиться самим робити все необхідне для реанімації пацієнта, аби стабілізувати його стан. При цьому вони не мають потрібного для таких дій обладнання, скажімо, дефібриляторів, а в окремих випадках — і належного досвіду.

Під час практичних занять медики вчилися працювати з дефібрилятором.

Фото Павла ВОРОНЦОВА.

Міжнародний комітет Червоного Хреста взявся виправити таку ситуацію, побачивши необхідність у проведенні своєрідного навчання з надання першої медичної допомоги. В одному випадку освіжити знання медиків, в іншому — їх поповнити. Відразу ж застережемо: йдеться не про військову медицину. Учасники тренінгу — це представники цивільної медицини, які не працюють під вогнем. Тому курс розрахований на те, щоб навчити їх надавати невідкладну допомогу саме цивільному населенню.
На Луганщині МКЧХ працює лише в районах, розташованих уздовж лінії розмежування, тому в триденному тренінгу з базових реанімаційних заходів та невідкладної допомоги у випадках загрози життю людини брали участь медики Попаснянського, Новоайдарського та Станично-Луганського районів. — Співробітники первинних медико-санітарних установ, розташованих уздовж лінії розмежування, є першими, хто надає допомогу населенню, яке страждає від наслідків конфлікту. І дуже часто життя людей залежить саме від їхнього професіоналізму, — розповідає делегат МКЧХ у Сєвєродонецьку Маргарита Родас Іглесіас. — Тому тренерів для проведення навчання ми вибрали з числа практикуючих медиків Київського центру спеціальної підготовки, які до того ж мають і хорошу теоретичну базу. Ще в 2016 році ми провели один такий тренінг для фельдшерів ДСНС, які залучені до проекту допомоги людям, і він виявився досить ефективним. Навчання для медиків первинної ланки ми проводимо вперше, і таку роботу продовжимо. У цьому місяці, наприклад, буде організований ще один тренінг вже для іншої категорії медперсоналу.
Один із тренерів тренінгу Віктор Плотніков працює в медицині катастроф.
— Важливо те, що кожен інструктор нашої приватної тренінгової компанії є діючим медиком, — пояснює він. — Це працівники рятувальних служб структур ДСНС, екстреної швидкої допомоги, є військові медики. Спираючись на свій досвід, вони навчають інших, як ефективно надати пацієнту домедичну чи екстрену допомоги, сприяючи таким чином підвищенню професійного рівня колег. Ми ставимо собі завдання познайомити їх з новими міжнародними протоколами, за якими сьогодні працює вся європейська спільнота. До речі, наш Центр спеціальної підготовки представляє в Україні кілька великих міжнародних організації, як, зокрема, Американську асоціацію серця. А це, як ви розумієте, розширює наші можливості і головне — підвищує рівень професійної підготовки медиків Центру. Здобутими знаннями ми ділимося з іншими.
Усі без винятку учасники тренінгу кажуть про важливість такого навчання. В його програмі, наприклад, передбачені не тільки теоретичні, а й практичні блоки з відпрацювання таких заходів, як компресія грудної клітки, штучна вентиляція легенів, дефібриляція, алгоритм швидкого огляду, стабілізація критичного стану пацієнта та ін. Зокрема, Ольга, яка працює медсестрою в Станично-Луганській амбулаторії, говорить про те, що в районі не вистачає медиків, до того ж немає реанімаційної бригади. Отже, отримані знання вона називає «безцінними»: — Ми, забиті війною, давно нікуди не їздили на навчання, тому тренінг, організований МКЧХ, — дуже для нас корисний.

ДОВІДКА

З початку конфлікту на Донбасі МКЧХ підтримує багато установ, що розташовані поблизу лінії розмежування. За останні чотири місяці 24 з них отримали витратні матеріали, медичні набори, обладнання та ліки. За цей період 77 осіб пройшли навчання наданню першої допомоги.