Москва облишила ідею обрання проросійської влади в Україні, тепер вона спрямувала зусилля на фрагментацію нашої країни, заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін на засіданні Євроатлантичного форуму, що відбувся вчора у Києві. При цьому міністр наголосив: «Чим швидше трансатлантичний світ зрозуміє, що Україна відіграє екзистенційне значення для самого трансатлантичного світу — тим краще не тільки для України, а й для самого трансатлантичного світу».
Також міністр визнав, що для розриву Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного в 1997 році, необхідна згода Верховної Ради. З огляду на це найближчим часом в Раді буде зареєстровано необхідний законопроект.
Також у засіданнях форуму взяла участь голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, яка, зокрема, зупинилася на проблемах у відносинах України та Угорщини. Ганна Гопко впевнена, що Будапешт тисне на Україну, очікуючи, що Київ погодиться на створення угорської автономії на Закарпатті. «Я розумію, що Будапешт хоче до 2020 року, до сторіччя тріанону, мати перемогу і отримати угорську автономію… Я хочу сказати угорцям, щоб і не мріяли. Ніколи на Закарпатті не буде територіальної автономії угорців», — цитує слова Г. Гопко «Європейська правда».
Відомо, що саме Угорщина блокує допуск України до формату Партнерства посилених можливостей. Однак, як зауважив під час форуму екс-заступник генсека НАТО Александр Вершбоу, позиція Будапешта не є визначальною. Це підтвердив і Павло Клімкін: «Питання не лише в Угорщині. Запитайте наших німецьких друзів, яка в них позиція», — зауважив він і додав, що вважає хибною політику деяких партнерів України стосовно Росії. «Якщо логіка Росії — постійно підвищувати ставки, то деякі наші партнери мають тактику постійно знижувати ставки. І це грає на руку Росії», — додав він.