На кордоні, поблизу села Лубня Великоберезнянського району, 15 вересня відбувся українсько-польський День добросусідства.

Яке свято у Карпатах без старого контрабаса?

Фото прес-служби облради.

На мальовничому рубежі двох країн зійшлися керівники органів влади прикордонних регіонів двох держав, депутати, дипломати, бізнесмени, митці, представники прикордонної та митної служб, громадських організацій, які приязно вітали один одного. Серед них — заступник міністра інвестицій та розвитку Польщі Адам Гамрищак, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, маршалок Підкарпатського воєводства Владислав Ортиль, виконувач повноважень голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик, голова Сеймику Підкарпатського воєводства Єжи Ципруш, а також керівники Великоберезнянського району. Посадовців запросили на імпровізовану сцену, де вони виступили з вітальними 
промовами.
«Сьогоднішня зустріч на українсько-польському кордоні представників двох партнерських регіонів після довгої перерви дійсно є знаковою і обнадійливою. Багато з присутніх  тут були свідками свята добросусідства у 2002 році.  Через 16 років керівництво  наших регіонів доклало максимум зусиль, щоб ми знову зустрілися на цьому чудовому місці як добрі сусіди», — наголосив П. Грицик.
Геннадій Москаль зазначив, що хоч перерва у дружніх взаєминах затягнулася на роки, та  сьогодні  влада з обох сторін  вирівнює ситуацію, аби громади мали змогу розвивати транскордонне співробітництво та євроінтеграцію, співпрацювати, дружити та жити, як і належить добрим сусідам. Свою промову  виголосив мовою гостей — польською, як це робить на всіх подібних святах.
Слова вітання Владислава Ортиля звучали як запевнення добрих перспектив у партнерстві.
— Я тішуся, що через 16 років ми відродили добросусідство. Ми вчора важко працювали на міжнародній конференції під назвою «Карпатські дні добросусідства — зустріч на кордоні», яка відбулася у с. Лютовиська Підкарпатського воєводства Польщі; дискутували, радилися, як ефективніше налагодити співпрацю між нашими регіонами. На цій зустрічі були присутні парламентарії, міністри — особи, котрі можуть підтримати нашу співпрацю фінансово. В рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» є можливість спільно напрацьовувати проекти, вигравати гранти і готувати Україну до вступу до Євросоюзу.
У виступах йшлося і про польські інвестиції в  економіку Закарпаття, та чи не найбільше — про можливості співпраці в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна». Так, у рамках другого конкурсу  згаданої програми відібрано декілька  проектів, партнерами в яких є організації та установи Закарпатської області. Серед них — «Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження надзвичайних ситуацій та відповідальності у Карпатському регіоні», «Покращення доступності до охорони здоров’я у містах Кросно і Ужгород», «Зменшення ризику епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі шляхом будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок в Закарпатській області та впровадження інноваційних методів моніторингу, профілактики і лікування туберкульозу». Не менш цікавий проект «Світ Карпатських Розет — заходи для збереження культурної унікальності Карпат», партнером котрого є Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» . Його загальна мета — зберегти спадщину Карпат за допомогою конкретних цілей: розвиток транскордонного співробітництва в управлінні культурними та історичними ресурсами.
Відповідно до програми заходу було підписано офіційні документи про співпрацю, що й стало основним підсумком ділової зустрічі.

Ужгород.