Ключовим блоком питань на черговому пленарному тижні парламенту будуть зміни до Конституції, наголосив на брифінгу після погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Перше — законопроект, ініційований Президентом України, про закріплення зовнішньополітичного курсу України до ЄС та НАТО. «І я переконаний, що ця ініціатива є правильною, — сказав А. Парубій, нагадавши, що свого часу він виступив ініціатором визначити Законом України курс на євроатлантичну інтеграцію. — Але для того, щоб захистити це положення, щоби не було навіть такої імовірності, як у 2010 році, коли за помахом руки однієї людини всі спогади про НАТО були викинуті з українського законодавства, — є доцільним, щоб це положення було внесено до тіла Конституції». Голосування 20 вересня — це буде тільки перший етап, законопроект буде спрямовано на висновок до Конституційного Суду. Наступний етап — перше і друге читання, голосування конституційною більшістю у 300 і більше голосів.

Голова Верховної Ради також наголосив на потребі внесення конституційних змін для завершення декомунізації — перейменування двох областей, Дніпропетровської та Кіровоградської. А. Парубій зауважив, що в процесі декомунізації в Україні перейменовано тисячі населених пунктів, на рівні законів парламент зробив усе необхідне, тепер залишилося схвалити відповідні конституційні зміни.

Щодо скасування депутатської недоторканності — на розгляді в парламенті перебуває два законопроекти, щодо яких надав позитивний висновок Конституційний Суд. Профільний комітет запропонував постанову про процедуру розгляду цих двох подань.

«Ми більше не можемо і не маємо права відтягувати питання оновлення ЦВК», — наголосив глава парламенту. До середи ще триватимуть політичні дебати між політичними силами. Голосування заплановано на четвер, 20 вересня. «Сподіваюся, що розуміння того, що ЦВК має бути оновлено, буде ключовим мотивом у рішенні фракцій, — сказав А. Парубій. — Якщо хтось планує і думає, що за політичними інтригами йому вдасться залишити старий склад ЦВК для проведення виборів, — я цього не допущу. Вибори в Україні будуть проводитися з новим складом ЦВК. Сподіваюся, цього тижня зможемо завершити політичні консультації і в четвер вийти на прийняття рішення по оновленому складу ЦВК».

Голова Верховної Ради відзначив, що уряд вчасно подав до парламенту проект закону про Держбюджет-2019, його зареєстровано, спрямовано до Бюджетного комітету, в п’ятницю розпочнеться перший етап обговорення.

«Питанням честі» назвав Андрій Парубій і схвалення закону про мови. Наразі в парламенті є декілька зареєстрованих проектів, один із них — об’єднаний комітетський, але парламент розглядатиме всі законопроекти у тій послідовності, в якій вони були зареєстровані, — зазначив Голова Верховної Ради.

Попередньо розгляд законопроектів про мови заплановано в парламенті на жовтень.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.