ЗАПОРІЖЖЯ:

У Бердянську спущено на воду два артилерійські бронекатери Військово-Морських сил України. Планується, що до кінця року на Азовському морі з’явиться військово-морська база ВМС Збройних Сил України. Про це йдеться в повідомленні Урядового порталу і наголошується, що це має створити умови для відсічі агресивних дій Російської Федерації в цьому регіоні.

Нагадаємо, останнім часом Росія затримує іноземні судна, що прямують в українські порти на Азовському морі, й фактично блокує цей канал торгівлі. Президент Петро Порошенко в інтерв’ю «Вашингтон пост» заявив, що Росія планує окупувати Азовське море «так само, як окупувала Крим».
Тим часом глава українського МЗС Павло Клімкін наголосив, що Україна у своїй реакції на провокації Росії в Азовському морі має використати комплексний підхід — і юридичні дії у міжнародних судах, і безпекові рішення, і співпрацю з міжнародними партнерами. «Україна працює над тим, щоб інші країни, чиї кораблі російські прикордонники затримували в Азовському морі, долучилися до позову проти Росії». Про це він сказав у коментарі «Радіо «Свобода» під час 15-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії в Києві. За словами міністра закордонних справ України, Росія свідомо намагається зупинити судноплавство в Азовському морі й називає це «елементами блокади».
Нагадаємо, Київ подав позов на дії Росії у рамках конвенції з морського права. Скарга України стосується Азовського та Чорного морів, Керченської протоки та Керченського мосту.

Вл. інф.