У Києві біля будівлі Генеральної прокуратури у понеділок сталися сутички між правоохоронцями та представниками націоналістичних організацій. Активісти протестували через екстрадицію громадянина Росії Тимура Тумгоєва в РФ. Під час заворушень було застосовано сльозогінний газ. Активісти почали штовханину з правоохоронцями, у підсумку постраждало семеро поліцейських. Також дістала тілесні ушкодження журналістка одного з телеканалів.
За даними ГПУ, Тумгоєв воював у Сирії проти проасадівських сил на боці військових формувань, що входять до структури «Ісламської держави». Утім, іншої думки протестувальники. Вони стверджують: депортований воював добровольцем на Донбасі.
Один з організаторів заходу — керівник націоналістичної організації С14 Сергій Мазур — запевнив ЗМІ, що це не остання акція протестів. Він пообіцяв, що протягом тижня кількість протестувальників, які не погоджуються з рішенням ГПУ, збільшуватиметься. Свої вимоги лідери націоналістичних рухів мають намір донести до депутатів.
«У результаті подій біля ГПУ поліцейські встановили, доправили до відділків поліції та допитали сімох активних учасників цих правопорушень. У тому числі встановлено і допитано особу, яка вчинила правопорушення щодо журналіста одного з телеканалів», — повідомив учора на брифінгу глава Нацполіції Сергій Князєв.
Він також зазначив, що слідчими поліції за погодженням з прокуратурою міста Києва ухвалено рішення про затримання одного з учасників вчорашніх подій за статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України. У заарештованого громадянина поліцейські вилучили пістолет. Його дії кваліфіковано слідчими за ст. 263 («Незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами») Кримінального кодексу України.
Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав акцію біля ГПУ провокацією. «Тумгоєв, справа якого за «червоною карткою» Інтерполу розглядалася 2 роки, ніколи не заявляв про свою участь в АТО/ООС. Протягом цих 2 років він мав усі можливості виїхати в третю країну. Йому двічі відмовила в притулку на території України Міграційна служба МВС і суди. У зупинці екстрадиції його захисникам відмовив і Євросуд з прав людини. Перетворювати Україну в накопичувач кримінальних елементів ми не маємо права. Погроз не боюся. Дію за законом», — повідомив він на своїй сторінці у Фейсбуці.