У справі збитого 17 липня 2014 року над окупованою територією Донбасу малайзійського «Боїнга» (внаслідок катастрофи загинуло 298 осіб) Кремль продовжує заперечувати свою причетність до цієї трагедії й переводить стрілки на Київ. Днями військове відомство РФ заявило про нібито українське походження ракети «Бук», яка влучила в літак рейсу МН17. Мовляв, за бортовим номером ракети «з’ясували», що 1986 року її передали до в/ч 20152 — у зенітно-ракетну бригаду в Тернопільській області Української РСР.

До речі, російський авіаційний експерт Вадим Лукашевич, який здійснював розшифрування заводських рукописних номерів на двигуні й соплі ракети та надав їх у розпорядження Об’єднаної слідчої групи (JIT), написав у Фейсбуці, що озвучена військовим відомством РФ інформація з номерів, яку було надано чотири місяці тому, «є бездоганною». А от документального підтвердження передачі ракети до конкретної й названої військової частини, на його думку, немає, й усі подальші розмірковування про присутність ракети в Україні документально нічим не підтверджені.
Народний депутат України, координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук вважає, що черговим фейком в історії малайзійського авіалайнера Москва намагається відтягнути час призначення суду. І робить це «напередодні засідання ГА ООН у вересні, де зустрінуться лідери країн зі слідчою групою у справі МН17 і де повинні оголосити, коли саме буде створено суд».
«Без сумніву, Росія вирішила затягти слідство і прийняття рішення на ГА ООН. Такої ж думки міністр безпеки і юстиції Нідерландів Стеф Блок. Тепер слідча група перевірить заяви МО РФ, як вона це робила й раніше, щоб її потім не звинуватили в необ’єктивності», — констатує народний депутат.
Своєю чергою директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець повідомив, що обкладинку книги серії «Зброя України», яку видає його організація, використовували російські генерали на тій самій прес-конференції, звинувачуючи Україну в причетності до падіння «Боїнга». «Мовляв, український слід вони знайшли в катастрофі рейсу MH17. Як я тепер розумію, увесь цей слід — наша книга «Щит держави», де справді є опис наших ЗРК, включно з «Буком», — написав експерт на своїй сторінці у Фейсбуці. — Щодо російського міжнародного теракту, то нагадаю: «Боїнг» рейсу MH17 збито комплексом «Бук», який належав 53-й зенітній ракетній бригаді збройних сил Росії. Міжнародна слідча група, яка розслідує катастрофу літака «Малайзійських авіаліній» у Донецькій області, відтворила шлях «Бука» від російської військової бази під Курськом до Донецької області, пуск ракети й повернення на російську базу. У картинках і всіх деталях. Включно із зафіксованими переговорами терористів у погонах. Загалом, нічого нового. Усе за наказом».
Нагадаємо, раніше прокуратури Нідерландів та Австралії встановили, що вражаючі елементи носія, котрий влучив у лайнер «Малайзійських авіаліній», точно збігаються з начинням бойової частини саме новітньої російської зенітної ракети «Бук-М1-2». Цей комплекс розроблено 1997 року, його прийнято на озброєння ЗС РФ у 1998-му і ніколи не поставляли в Україну.